Ferenc pápa: A pénz bálványozása miatt sok gyermek éhen hal

Ferenc pápa – 2017. október 23., hétfő | 17:10

Ferenc pápa a kapzsiság veszélyeiről prédikált október 23-án, hétfőn reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

Manapság, amikor a médiában annyi természeti csapásról, igazságtalanságról hallunk, főként a gyerekeket illetően, erősen fohászkodjunk Istenhez, hogy térítse meg az emberek szívét: hogy az Urat ismerjék, és ne a pénzistent imádják. Ferenc pápa a kapzsiság veszélyeiről prédikált hétfőn reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén, alapul véve a mai liturgiát.

Szent Lukács evangéliumának mai szakasza (Lk 12,13–21) a kapzsi ember példabeszédéről szól. Ennek az embernek a pénz az istene, holott hiábavaló a földi javakra támaszkodnunk, mert az igazi kincs az Úrral való kapcsolatban rejlik. Bőséges termését látva az illető nem áll meg: arra gondol, hogy nagyobb csűröket épít, és arról fantáziál, hogy meghosszabbítja életét: vagyis a javait megcsömörlésig akarja halmozni, nem ismerve a megelégedést. Ezzel belép a mértéktelen fogyasztás körébe.

Isten az, aki korlátot szab a pénzhez való ragaszkodásnak, annak, amikor az ember a pénz rabjává válik. És ez nem egy mese, amit Jézus kitalál: ez a valóság. Ez a mai valóság. A mai valóság – ismételte el a pápa. – Sok ember a pénzimádatnak él, azért, hogy a pénzből gyúrjon magának saját istent. Sokan csak ezért élnek, és életüknek nincs értelme. Ahogy az Úr mondja: Így jár az, aki kincset gyűjt magának, ahelyett hogy Istenben gazdagodnék! Nem tudják, mit jelent Istenben gazdagodni!

Ferenc pápa fölidézett egy történetet, ami néhány évvel ezelőtt esett meg Argentínában – az ő másik egyházmegyéjében, ahogy Buenos Airest szokta emlegetni. Egy gazdag vállalkozó, noha tudta, hogy súlyos beteg, konokul megvásárolt egy villát, nem gondolva arra, hogy rövidesen Isten színe elé szólítják majd. És ma is vannak ilyen pénzre és földekre éhes emberek, akik rengeteget birtokolnak, míg vannak gyermekek, akik éheznek, nincsenek gyógyszereik, nem járnak iskolába, magukra hagyták őket. Olyan bálványimádásról van szó, amely öl, emberi áldozatokat szed – mutatott rá a pápa.

Sok ember meghal emiatt a bálványimádás miatt. Gondoljunk csupán egy esetre: a 200 ezer rohingja gyermekre a menekülttáborokban. Ahol a 800 ezer emberből 200 ezer gyermek. Éppen csak nem halnak éhen, alultápláltak, nincsenek gyógyszereik. Ez is ma történik. Nem olyasvalami, amit az Úr a régi időkre mond, nem. Ma! És nekünk erősen kell imádkoznunk: „Uram, kérlek, érintsd meg ezeknek az embereknek a szívét, akik a pénzistent imádják. Érintsd meg az én szívemet is, hogy ne essek bele ebbe, hogy én képes legyek látni”.

A másik következménye ennek a pénzimádatnak a háború. A családi háború is. Jól tudjuk mindannyian, mi történik, amikor az örökség forog kockán: a családtagok széthúznak, és gyűlölködni kezdenek egymás ellen. Az Úr a végén szelíden aláhúzza: „Aki nem gazdagodik Istenben”. Ez az egyedüli út. A gazdagság, de Istenben. És ez nem a pénz lebecsülése, nem. Ez a kapzsiság. A pénzistenhez ragaszkodva élni. Ezért kell hogy erősen imádkozzunk, Istenben keresve létünk szilárd alapját – fejezte be hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria