Ferenc pápa szavai kísérték az Auschwitz-Birkenau-i zarándokokat – VIDEÓVAL

Nézőpont – 2014. szeptember 21., vasárnap | 11:34

A Szent Egyed közösség Auschwitz-Birkenau-i zarándoklatán szeptember 17. és 20. között részt vevő közép-európai fiatalok kiáltványukban megfogalmazták: tevékenyen részt akarnak venni egy békés, erőszak nélküli világ építésében.


KÉPGALÉRIÁVAL - Klikk a képre!

Ezer fiatal vett részt  Közép- és Kelet-Európa országaiból azon a nemzetközi ifjúsági találkozón, amelyet a Szent Egyed közösség szervezett szeptember 17. és 20. között Krakkóban és Auschwitzban. Az első napon meghallgatták két túlélő, egy németországi cigány asszony és egy magyar származású, Izraelben élő idős férfi tanúságtételét. Szavaik megrendítő erővel hatottak a fiatalokra – akik közül sokan keveset tudnak a történelemről, a háborúk borzalmairól –, ugyanakkor reményt is sugároztak számukra, mert a szeretet és a megbocsátás erejéről is tanúskodtak. 

A bevezető előadás során felidézték Ferenc pápa szavait: „Mindnyájan térjünk meg szívből, a »mi közöm hozzá« mentalitása helyett hullajtsunk könnyeket, sirassuk meg minden idők esztelen háborúnak áldozatait.” A háromnapos zarándoklat éppen ezt tanítja a fiataloknak: legyenek képesek megrendülni mások szenvedésén. Az együttérző sírás az első lépés, remény fakad belőle. A megrendülés és az együttlétben rejlő erő pedig bátorságot ad ahhoz, hogy tevékenyen részt vegyenek egy erőszak nélküli világ felépítésében, szembeszálljanak a sztereotípiákkal, az előítéletekkel.


A második nap délelőttjén megnézték az auschwitzi koncentrációs tábor helyén berendezett emlékmúzeumot. Szembesültek a halálba küldött gyerekek, a kétségbeesett anyák, a barbárság által halálra sebzett emberek arcával, történetével. Átélték, amit Pilinszky így fogalmazott meg: „Mindaz, ami itt történt, botrány, amennyiben megtörténhetett, és kivétel nélkül szent, amennyiben megtörtént.”


Délután Auschwitz-Birkenauban ünnepélyes csendben vonult végig az ezer fiatal a megsemmisítő tábor kapujától a krematóriumok romjai mellett álló emlékműig, ahol koszorúkat helyeztek el az áldozatokra emlékező táblák előtt.


Ünnepélyesen felolvasták a zarándoklat során megszületett kiáltványt, amelyben a fiatalok megfogadták: tenni fognak egy jobb világért. „Ezért mi, különböző népekhez tartozó és különböző nyelveken beszélő európai fiatalok arra vágyunk, hogy közös sorsunk legyen a béke. Együtt nemet mondunk az erőszakra, amely csak újabb konfliktust táplál… A háborút egyedül a békével lehet legyőzni. A békét csak bátorsággal lehet építeni” – hangzott fel minden részt vevő ország nyelvén.


Megrendüléssel hallgatták, amikor az utolsó mondatokat egy Moszkvából érkezett orosz és egy Kijevből érkezett ukrán lány közösen olvasta fel: „Ma itt, Auschwitz-Birkenauban mindnyájan megfogadjuk, hogy tenni fogunk egy jobb világért. Ezt együtt tesszük, ebben rejlik az erőnk.”

Videó: Bonum TV

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria