Ferenc pápa szeretne Japánba látogatni jövőre

2018. szeptember 13. csütörtök, 14:34

„Remélem, a jövő évben eljutok Japánba” – jelentette be szándékát a Szentatya szeptember 12-én, szerdán reggel, az általános kihallgatás előtt, amikor a Tensho Kenoh Shisetsu Kenshoukai nevű japán társaság tagjaival találkozott a VI. Pál aula kistermében.

„Megragadom az alkalmat, hogy bejelentsem: jövőre szeretnék ellátogatni Japánba. Reméljük, hogy sikerül” – ezekkel a szavakkal fordult Ferenc pápa a japán küldöttség tizenegy tagjához, akiket Renzo De Luca és Shinzo Kawamura atyák kísértek a Vatikánba. A pápa emlékeztetett rá, hogy több mint négyszáz évvel ezelőtt, 1585-ben négy japán fiatal érkezett Rómába jezsuita misszionáriusok kíséretében, hogy találkozzanak az akkori pápával, XIII. Gergellyel. Rendkívüli utazás volt ez, hiszen első alkalommal érkeztek Európába e nagy ország képviselői. A négy fiatalnak csodálatos fogadtatásban volt része – és nemcsak a pápánál, hanem az összes városban és királyi udvarban, ahol csak megfordultak: Lisszabonban, Madridban, Firenzében, Rómában, Velencében, Milánóban és Genovában.

Az európaiak találkoztak a japánokkal, a japánok pedig megismerkedtek Európával és a Katolikus Egyház szívével. Két nagy kultúra és spirituális hagyomány történelmi találkozója volt ez, amire méltán emlékezik az erre a célra létrehozott Tensho Kenoh Shisetsu Kenshoukai Társaság. Ahogy a Szentatya humorosan megjegyezte: az akkori fiataloknak nyolc évükbe telt ez a nagy utazás, hiába, nem voltak még repülőgépek… Bár most rövidebb és kevésbé fárasztó utat kellett megtenniük a japán vendégeknek, remélhetőleg ugyanolyan örömmel találkoznak Péter jelenlegi utódával, és visszatérve hazájukba a barátság, az emberi és keresztény értékek előmozdítói lesznek.

A Tensho-korszak négy fiatalját méltatva a pápa kiemelte vezetőjüket, Mancio Itót, aki pap lett, illetve Julian Nakaurát, aki sokak mellett a nagaszaki vértanúk sorsára jutott, és akit már boldoggá avattak.

Ferenc pápa elismerően szólt a Tensho Társaság kulturális és szolidaritási projektjeiről. Ezek közül is kiemelte a fiatalok és árvák képzését segítő alapjukat, amely a probléma iránt fogékony vállalatok hozzájárulása révén működhet. Szándékuk, hogy megmutassák: a vallás, a kultúra és a gazdasági élet összefogásával emberibb világot hozhatunk létre, amelyet átfogó ökológia jellemez. Ez teljes összhangban áll a pápa kívánságával, amelyet a ma és a holnap emberisége számára megjelölt Laudato si’ kezdetű enciklikájában. Ez a helyes út közös otthonunk jövője felé.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
nyilt-nap-gyori-brenner-janos-papnevelo-intezetben
Nyílt nap a győri Brenner János Papnevelő Intézetben

A győri Brenner János Papnevelő Intézet szeretettel hívja és várja a papi hivatás iránt érdeklődőket február 23-án, szombaton 9 órára.

12:21
szentmise-az-elhunyt-hajlektalanokert-egyedi-es-megismetelhetetlen-ertek-minden-ember-elete
Szentmise az elhunyt hajléktalanokért – „Egyedi és megismételhetetlen érték minden ember élete”

A Sant’Egidio közösség szervezésében, hajléktalan barátaik jelenlétében Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be szentmisét február 17-én, vasárnap Budapesten, a Horváth Mihály téri Szent József-templomban azokért, akik az utcán éltek és haltak meg.

14:03