Ferenc pápa találkozója a perui püspökökkel: A legjobb evangelizálás a szeretet

2018. január 22. hétfő 18:20

Perui látogatása utolsó napján, január 21-én a pápa a limai székesegyházban az ország szentjeinek ereklyéi előtt imádkozott. Kétezer-ötszázan voltak jelen: papok, szerzetesek, szeminaristák, egyházi mozgalmak tagjai és lelkipásztori munkatársak.

A szertartáson Ferenc pápa arra kérte a jelenlevőket, hogy legyenek „kilépő egyház”, amely mindenkihez képes odamenni, különösen a leghátrányosabb helyzetben élőkhöz, mert így testesítik meg az Úr irgalmas szeretetét. A nagy perui szenteket felsorolva a pápa azt kívánta: ma is mindenki érezze a hívást, hogy Jézus Krisztus missziós tanítványa legyen, megélve a szeretetet, keresve az egységet és gyakorolva az irgalmasságot.

Ezt követte a Szentatya találkozója a perui püspökökkel a limai érsekség épületében. A kötetlen beszélgetés formájában zajlott találkozón a pápa 35 percen át válaszolt a püspökök kérdéseire, amelyek Latin-Amerika kihívásait járták körül: a politikai korrupció, az amazóniai lakosok kihasználása, a fiatalok jövője, a kábítószer veszélye, az adóparadicsomok és a lelkipásztori problémák... A Szentatya arra buzdította a főpásztorokat, hogy járják az új Mózes útját, hogy életet adjanak püspöki küldetésüknek.

Ferenc pápa Mongrovejói Szent Turibiuszt hozta például, aki huszonkét év püspökségből tizennyolcat úgy töltött, hogy háromszor végigjárta a rá bízott területet, mert meggyőződése volt, hogy az evangelizálás elsődleges kifejeződése az, ha a pásztor a nyája mellett van. Cipője talpa elkopott a sok gyaloglástól, hogy mindenkivel találkozzon, és mindenütt hirdesse az evangéliumot, késlekedés és félelem nélkül. Az evangélium öröme az egész népnek szól, senkit nem szabad kihagyni belőle.

Szent Turibiusz tanításában központi helyen szerepelt a harmadik limai zsinat, mely előírta, hogy a katekizmust minden helyi nyelvre le kell fordítani. Fontosnak tartotta elsajátítani az emberek nyelvét, mert az evangélium csak így tud behatolni a szívükbe. Ma a papok előtt álló új kihívás a digitális nyelv. A 21. század lelkipásztorainak ismerniük kell a fiatalok, a családok, a gyerekek által használt digitális nyelvet – mutatott rá a Szentatya.

Szent Turibiusz nem maradt csöndben az igazságtalanságok, a visszaélések és a korrupció láttán, mert nem hiteles az az evangelizálás, amelyik nem emeli föl szavát a testvéreink, különösen a legsérülékenyebbek érdekében. Fontos volt számára a bennszülött papok képzése, a helyi papság megteremtése, mert az Egyház termékeny anya – folytatta a pápa. – Védelmébe vette a mesztic papok szentelését, hű barátjuk volt, látogatta őket és gondot viselt rájuk.

Bár nem tagadta el a feszültségeket, a különbözőséget és a konfliktusokat, Szent Turibiusz az őszinte és nyílt párbeszédre tanított. Arra, hogy ne legyünk a megosztottság foglyai, hanem keressünk új utakat. Ezt kell tennie ma is az Egyháznak. Kedves testvéreim – fordult a perui püspökökhöz a pápa –, dolgozzatok az egységért, ne legyetek a megosztottság foglyai, mely korlátozza és lefokozza a hivatásunkat: legyetek a szeretetközösség szentségei. Ne feledjétek, hogy az ősegyházba az vonzotta az embereket, hogyan szerették egymást. Ez volt és ez lesz mindig is a legjobb evangelizálás.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda