Ferenc pápa támogatást küldött az Auschwitz Múzeumnak

Kitekintő – 2014. október 1., szerda | 9:55

Ferenc pápa százezer euróval támogatta az Auschwitz-Birkenau Alapítványt, amely a lengyelországi Auschwitz Múzeumot üzemelteti – adta hírül közleményében Piotr Cywiński, az alapítvány elnöke, az emlékhely igazgatója. Az InfoRádió.hu tájékoztatott az adományozásról.


„Az összeg nem nagy, mert korlátozottak a lehetőségeink, azonban ezzel kívánjuk kifejezni, hogy az alapítvány által végzett munkát teljes mértékben támogatjuk” – írta az adományt kísérő levelében Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár.

A Vatikán a 31. állam, amely hozzájárult az alaphoz. Az alapítvány célul tűzte ki, hogy legalább 120 millió eurót (37 milliárd forintot) gyűjtsön össze, ennek kamataiból akarják karbantartani és fejleszteni az emlékhelyként és múzeumként működő egykori náci koncentrációs tábort. Ez az összeg lehetővé tenné, hogy évente 6-7 millió eurót fordítsanak a múzeum fenntartására. A létesítmény 200 hektáros területén 155 épület és 300 romos állapotú építmény áll.

Eddig a megígért 102 millió euróból 67 milliót utaltak át az alapítvány számlájára. Németország 60 millió eurót adományozott. Tavaly az alap segítségével 837 ezer euró értékű munkát végeztek el az emlékhely területén – közölte a múzeum igazgatósága.

Auschwitz-Birkenau a holokauszt szimbólumává vált, mert itt, a második világháború idején német megszállás alatt álló Dél-Lengyelországban épült a legnagyobb náci koncentrációs tábor, ahol több mint 1,5 millió embert öltek meg a nácik 1940 és 1945 között. A láger 1979 óta a világörökség része. A múzeumot évente több mint egymillióan látogatják.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria