Ferenc pápa a togói püspököknek: Támogatni kell a keresztény házasságot

Ferenc pápa – 2015. május 11., hétfő | 18:47

Igényes, de nagyszerű vállalás a keresztény házasság, amelyet támogatni kell a hitünkkel összeférhetetlen párkapcsolati és családmodellekkel szemben, amelyeket a világ kínál – buzdította Ferenc pápa május 11-én a Szentszéknél ad limina látogatáson levő togói püspököket. A Vatikáni Rádió tudósítása.


A pápa előre megírt beszédében, amelyet átnyújtott az afrikai főpásztoroknak, azt kérte, hogy segítsék elő a vallásközi párbeszédet, és ne folyjanak bele közvetlenül az ország politikai ügyeibe.

Föl kell készíteni a fiatalokat és a párokat a keresztény házasság sok elvárást támasztó, de nagyszerű intézményére, amelyet ma egyes ideológiák és a média negatívan befolyásolnak. A soron következő őszi püspöki szinódusra emlékeztetve a pápa megállapította, hogy Afrikában a család befogadó a születő élet és az idősek iránt. Pozitív jelekről van szó, amelyeket figyelembe kell venni, megőrizve ezt a kincset, amely bátorító példaként szolgálhat mások számára is. Ugyanis a szentségi házasság lelkipásztori valósága kedvező fogadtatásra talál Togóban a kulturális és jogi akadályok ellenére, amelyek egyelőre lehetetlenné teszik, hogy egyes házaspárok a krisztusi hitre alapozzák párkapcsolatukat. Bátorítani kell tehát az erőfeszítéseket kommunikációs téren is, hogy segítsék a nehézséggel küzdő családokat a nevelésben és a szociális szférában egyaránt.

Elsődleges figyelem illeti a fiatalokat: a családegyház Togóban jól működik. Közel áll a gyermekekhez és a fiatalokhoz, jó emberi és vallási képzést biztosít nekik számos lelkipásztori terven és kezdeményezésen keresztül. A szerzeteseknek pótolhatatlan szerep jut a hit hirdetésében és átadásában az afrikai országban – szögezte le a pápa. – Számos szerzetesi intézmény működik, helyi és missziós jellegű egyaránt, amelyekben idén, a megszentelt élet évében különösen fontos, hogy megéljék a Krisztus és egyháza iránti önzetlen és nagylelkű szolgálatot, amely az egész lakosság javára válik. A püspökök álljanak mindig papjaik mellett, igazi családias szellemben. Virágoznak a papi hivatások Togóban, a szeminaristák megfelelő képzésben részesülnek, ami az evangéliumi értékeket illeti: mindez felvértezi őket arra, hogy harcoljanak az ambíció, a karrierizmus, a féltékenység, a világias szemlélet, a pénz és az e világi javak csábítása ellen, valamint hogy őszintén és örömmel éljék meg papi nőtlenségüket.

A pápa örömmel szólt arról a jelentős fejlődésről, amely a togói társadalomban végbement az egyház hozzájárulásának köszönhetően is, főként az igazságosság és a kiengesztelődés terén. Arra bátorította a püspököket, hogy továbbra is biztosítsák az egyház számára az őt megillető helyet az intézményi reformfolyamatokban. XVI. Benedek Africae munus kezdetű szinódus utáni buzdítását idézve Ferenc pápa emlékeztetett rá: az afrikai egyháznak a kormányzati szervekkel és a közintézményekkel együttműködve kell építenie a társadalmat. Mindemellett azonban nem szabad részt vennie közvetlenül a politikai vitákban. Az egyház viselje szívén a világiak képzését, és álljon mellettük, amikor betöltik az ország legmagasabb szintű, felelős hivatali posztjait.

A Szentatya végül azt kérte az afrikai főpásztoroktól, hogy működjenek együtt a többi keresztény közösséggel, valamint támogassák és fejlesszék tovább a vallásközi párbeszédet, építsék a találkozás kultúráját Togóban. Az ott tapasztalható békés együttélés – különösen az iszlámmal – fontos tényező, és ezt tiszteletben kell tartani, figyelembe véve a jelenlegi nyugat-afrikai helyzetet is.

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria