Ferenc pápa úton Mexikó felé: A Szűzanya szemébe szeretnék nézni

2016. február 12. péntek 17:27

Ferenc pápa február 12-én, pénteken reggel 7 óra 45-kor az Alitalia repülőgépével elindult hétnapos mexikói útjára, melynek közbeiktatott „előállomása” a havannai nemzetközi repülőlőtér, ahol kubai helyi idő szerint délután kettő órakor találkozik Kirill moszkvai pátriárkával.

Ferenc pápa a repülőgép fedélzetéről, úton Havanna felé, délben a következő Twitter-üzenetet küldte: „Mexikóban a Szűzanya szemébe tekintek, kérem őt, hogy továbbra is irgalmasan tekintsen ránk. Rábízom az utamat.”

A repülőgép fedélzetén Federico Lombardi szentszéki szóvivő köszöntötte a pápát a vele együtt utazó 76 újságíró nevében, akik közül tízen mexikóiak. Ferenc pápa megköszönte a média munkatársainak jelenlétét, hogy elkísérik erre a sűrű programokkal teli útjára, amit ő nagyon óhajtott, amit nagyon óhajtott Kirill pátriárka és nagyon óhajtott a mexikói nép is.

Ferenc pápa elmondta, hogy az utazás kapcsán a legbensőbb vágya az, hogy a Gaudalupei Szűzanya elé álljon. Az ő titkát ugyanis egyre csak tanulmányozzák, pedig nincs rá emberi magyarázat. A legtudományosabb magyarázat is csak így szól: „Ez az Isten dolga.”

Federico Lombardi a rangidős mexikói újságírót, Valentina Alazrakit kérte a mikrofonhoz, aki egyébként a szerda délelőtti kihallgatás elején a Szentatyának ajándékozta a híres mexikói komikus filmszínész, Cantinflas filmjeit. Ezúttal egy sombrerót ajándékozott a pápának, hogy az védje őt a mexikói napsütéstől. Ő a harmadik pápa, akinek Valentina sombrerót ajándékoz.

A mexikói újságírónő elmondta, hogy az első sombrerót harminchét éve ajándékozta II. János Pálnak, akinek aztán egy egész gyűjteménye lett ilyen kalapokból, minthogy ötször járt Mexikóban. Benedek pápa Guanajuatóban vette fel először a sombrerót, és azt mondta, hogy ezt viselve egészen mexikóinak érezte magát. Ez a kalap most Kubából érkezett, ahová egy mexikói család vitte Ferenc pápának, de akkor nem sikerült átadni neki. Valentina Alazraki elmesélte: „Én megígértem, ha elmegy a pápa Mexikóba, akkor átadom neki. De azt már igazán nem gondoltam volna, hogy ez a sombrero visszatér Kubából. Ez aztán az igazi meglepetés. És most tessék, fogadja! Köszönöm, és jó utat!”

Ferenc pápa megköszönte az újságírónőnek és minden mexikóinak az ajándékot. Ezt követően a Szentatya – szokásához híven, de immár sombreróban – minden újságírót személyesen köszöntött, röviden elbeszélgetve velük.

Ferenc pápa bejelentette, hogy az apostoli útjai során mindig mellette álló Alberto Gasbarrinak, a pápai utak szervezőjének ez lesz az utolsó útja: „Egykor belépett három-négy évre dolgozni. És most már negyvenhét éve szervezi a pápai utakat. Azért mondom ezt, mert ezekben a napokban megköszönhetjük neki ezt a szolgálatot. Ugyanakkor köszöntöm Mauricio Rueda prelátust, aki átveszi az apostoli utak szervezését. Isten hozta köztünk!”

Forrás és forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Federico

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-afrikaban-van-ido-istenre-charles-palmer-buckle-accrai-ersek-latogatasa-egerben
„Afrikában van idő Istenre” – Charles Palmer-Buckle accrai érsek látogatása Egerben

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros meghívására érkezett Magyarországra. Az afrikai főpásztort április 19-én Ternyák Csaba érsek látta vendégül Egerben, akivel együtt szentelte püspökké Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt.

10:20
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök