Ferenc pápa üzenete Bartholomaiosz pátriárkának: Óvjuk meg közösen a teremtett világot!

2018. június 7. csütörtök 19:45

Az Athénban zajló környezetvédelmi szimpóziumon Peter Turkson bíboros olvasta fel a pápa üzenetét, melyet Bartholomaiosz pátriárkának és a tanácskozás résztvevőinek küldött. Ebben arra buzdít, hogy gondozzuk közös otthonunkat, és figyeljünk oda a gyengébbekre.

A teremtett világ közös ajándékunk, nem pedig a saját tulajdonunk, ezért annak védelméhez mindig hozzá tartozik minden ember és nép tisztelete – írja Ferenc pápa üzenetében, amelyet az Egy zöldebb Attika felé: megőrizni a földet és megóvni lakóit című szimpóziumra küldött. A tanácskozás a görög fővárosban és a Szaróni-szigeteken zajlik június 5. és 8. között. Angol nyelvű üzenetében a Szentatya nagyra értékeli a kezdeményezést, amely a világ számos részén megtartott hasonló szimpóziumok sorába illeszkedik.

A pápa köszönti II. Jeromos athéni érseket, majd felidézi a 2016. április 16-án Leszbosz szigetén tett látogatásukat, melynek során együttes aggodalmuknak adtak hangot a migránsok és menekültek problémája miatt. Ferenc pápát egyfelől lenyűgözte a kék ég és a tenger szépsége, másfelől azonban lesújtotta a gondolat, hogy egy ilyen szép tenger hullámsírrá vált sok férfi, nő és gyermek számára, akik jobbára szülőföldjük embertelen körülményei elől menekültek. Azt is megtapasztalhatta, milyen vendégszerető a görög nép, gazdag emberi és keresztény értékekben, és a gazdasági válság ellenére igyekszik vigaszt nyújtani azoknak, akik nincstelenné válva a partjaikra érkeznek. A pápa meggyőződése, hogy két évvel ezelőtti utazásának drámai ellentmondásai segíthetnek jobban megérteni a jelenlegi szimpózium témájának fontosságát.

A pápa kijelenti: nem csupán a legsérülékenyebb emberek házai omlanak össze, ahogy azt a klímaváltozás és más környezeti változások miatt elvándorlók növekvő száma mutatja világszerte. Ahogyan Laudato si’ kezdetű enciklikájában megfogalmazta, a pápát aggodalommal tölti el, hogy valószínűleg egy romba dőlt közös otthont hagyunk az eljövendő nemzedékeknek. Őszintén fel kell tennünk magunknak a kérdést, milyen világot akarunk átadni az utánunk jövőknek, és alaposan meg kell vizsgálnunk a lelkiismeretünket, hogy megóvjuk-e a ránk bízott bolygót.

A környezeti válság, mely most az egész emberiséget sújtja, végső soron az emberi szívben gyökerezik, amely ki akarja használni bolygónk korlátozott erőforrásait, úgy, hogy közben nem vesz tudomást az emberi család kiszolgáltatottabb tagjairól. A pápa ezzel szemben rámutat: nem hagyhatjuk figyelmen kívül a jelenlegi helyzetben elharapózott rosszat. Tavaly szeptember elsején, a teremtett világért hirdetett imanapra Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka közös üzenetet fogalmaztak meg, amelyben megállapították: a teremtett világról való gondoskodás sürgető kihívása az egész emberiséget a fenntartható és átfogó fejlődés felé kell hogy elmozdítsa.

A teremtett világ védelme minden jóakaratú ember kötelessége. A keresztények különösen érintettek ebben a kérdésben, nekik fel kell ismerniük az ökológiai válság lelki gyökereit, és közös választ kell kidolgozniuk rá. A teremtett világ védelméért hirdetett imanap is ezt a célt szolgálja, hiszen közös aggodalmunkról és elkötelezettségünkről tanúskodik ebben a kényes kérdésben.

Az athéni környezetvédelmi szimpóziumra írt üzenete végén Ferenc pápa ismételten leszögezi: határozott szándéka, hogy a Katolikus Egyház folytassa ezt az utat az ökumenikus patriarkátussal közösen. Reméli, hogy katolikusok és ortodoxok tevékenyen munkálkodnak majd a teremtett világ védelméért, valamint a fenntartható és átfogó fejlődés érdekében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ahova-az-eg-mostanaban-tobbszor-is-lehajolt-megaldottak-mosonmagyarovari-hospice-hazat
Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice-házat

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

2018. november 12. hétfő
-jezus-hogy-ne-fazzon-varga-laszlo-pannonhalman
„Jézus hogy ne fázzon” – Szent Márton ünnepe diákokkal és Varga László püspökkel Pannonhalmán

Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én, vasárnap a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját.

2018. november 12. hétfő