Ferenc pápa üzenete Fatimába, az Equipes Notre-Dame mozgalom találkozójára

2018. július 21. szombat 17:00

Az Équipes Notre-Dame lelkiségi mozgalom július 16. és 21. között tartja XII. nemzetközi összejövetelét Fatimában. Ebből az alkalomból Ferenc pápa üzenetet küldött a máriás mozgalom két vezetőjének. Az üzenetet a portugáliai apostoli nuncius, Rino Passigato érsek olvasta fel a találkozón.

A Szentatya üzenetében, a találkozó témájához igazodva, a Lukács-evangélium 15. fejezetében olvasható példabeszédről, a tékozló fiú történetéről elmélkedik, és az irgalmas Atyáról, aki nagy örömünnepet rendez visszatérő fiának. A pápa arra hív mindenkit, hogy önmagára ismerjen ebben az eltévedt fiúban, aki visszatér atyjához, aki magához öleli őt és visszaadja emberi méltóságát.

Ferenc pápa – utalva az Evangelii gaudium kezdetű buzdítása 3. pontjára – mindenkit arra ösztönöz, hogy újítsa meg találkozását Krisztussal; felidézi a tékozló fiú hazatérését, és azt ajánlja: mindenki, meghatódva az Atya jóságától, ilyenformán tárja fel szívét: „Bűnös vagyok, eltévedtem, elszöktem szereted elől, de visszatértem, hogy megújítsam szövetségemet Veled, Uram! Szükségem van Rád, szabadíts meg engem, fogadj vissza megváltó karjaidba.” (vö. EG, 3)

Jézusnak a kereszten kitárt karjai azt bizonyítják, hogy senki sincs kizárva az Atya szeretetéből, irgalmasságából. Nem akar elveszíteni senkit: férjet és feleséget, szülőket, gyermekeket. Jézus szemében senki sincs végleg elveszve. De vannak eltévelyedett személyek, akiket keresnünk kell. Mert ha meg akarjuk találni az Urat, ott kell keresnünk Őt, ahol Ő akarja, hogy találkozzunk Vele. A Pásztort csak az eltévedt bárányoknál találhatjuk meg: arra ösztönzi a 99 juhot, hogy Vele együtt fáradozzanak a nyáj egyesítéséért. Jézus, a jó Pásztor nemcsak vállára veszi és hazaviszi az eltévedt bárányt, hanem nagy ünnepet rendez neki, mint a tékozló fiú atyja – emlékeztet üzenetében a Szentatya.

Majd így folytatja: Szűz Máriával, aki kézen fog bennünket, énekelhetjük örömmel az Úr irgalmasságát. Jézus és Mária irgalmas szívének szentelve számíthattok az Úr kegyelmére; ez a kegyelem ragyogott fel száz évvel ezelőtt a fatimai három kisgyerek szemén, és arra sarkallta őket, hogy életüket a „bűnösök megmentésének” vágya alakítsa. Az ő példájuk lelkesítse az Équipes Notre-Dame lelkiségi mozgalom tagjait.

Ferenc pápa végül apostoli áldását küldte a fatimai nemzetközi találkozó résztvevőinek.

* * *

Az Éuipes Notre-Dame máriás mozgalmat nyolcvan évvel ezelőtt alapította a francia Henri Caffarel. A lelkiségi mozgalom napjainkban jelen van az öt világrészen kilencvenöt országban több mint tizenháromezer csoporttal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
lelki-gondjainkrol-nem-csak-plebanosoknak-es-teologusoknak
Lelki gondjainkról – nem csak plébánosoknak és teológusoknak

A plébánosok és teológusok napja résztvevői különleges előadásokat hallhattak október 18-án Pannonhalmán: Anselm Grün OSB lelki gondjainkról, Tomáš Halík professzor pedig hit és hitetlenség kérdéseiről osztotta meg gondolatait a gimnázium dísztermében.

2018. október 19. péntek
huszeves-az-alsoszentmartoni-szent-marton-ovoda
Húszéves az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda. Az október 15-én tartott jubileumi ünnepségen Udvardy György megyéspüspök megáldotta a máriagyűdi kegyszobor másolatát, amit az óvodában helyeztek el.

2018. október 19. péntek