Ferenc pápa videoüzenete egyiptomi útja előtt: A béke követeként zarándokolok el hozzátok

Ferenc pápa – 2017. április 25., kedd | 18:17

Ferenc pápa április 25-én videoüzenettel fordult az egyiptomi néphez közelgő kairói útja előtt. A szentatya hagyományos arab köszöntéssel kezdte üzenetét, majd köszönetét fejezte ki, hogy a béke követeként elzarándokolhat Egyiptomba.

A videoüzenet szövegét teljes terjedelmében közöljük.

Egyiptom kedves népe! Asz-szalámu alajkum! Béke legyen veletek! Örömteli és hálás szívvel megyek meglátogatni pár nap múlva kedves hazátokat, a civilizáció bölcsőjét, a Nílus deltáját, a napfény és a vendégszeretet földjét, ahol próféták és pátriárkák éltek, és ahol a könyörületes és irgalmas, mindenható és egyetlen Isten hallatta hangját.

Valóban boldog vagyok, hogy barátként, mint a béke követe és mint zarándok mehetek hozzátok, abba az országba, mely kétezer évvel ezelőtt menedéket és vendéglátást kínált a Szent Családnak, mely elmenekült Heródes király fenyegetései elől (vö. Mt 2,1–16). Szeretettel köszöntelek benneteket, és köszönöm, hogy látogatásra hívtatok Egyiptomba, amit ti úgy neveztek: „Umm al-Dunja”, vagyis a Mindenség Anyja.

Hálásan köszönöm a meghívást a köztársasági elnök úrnak, őszentsége II. Tavadrosz pátriárkának, az al-Azhar iszlám egyetem főimámjának és a kopt katolikus pátriárkának. És megköszönöm mindannyiótoknak, hogy helyet adtok nekem a szívetekben. Köszönet mindenkinek, aki azon fáradozott és fáradozik most is, hogy lehetővé váljon ez az út.

Kívánom, hogy ez a látogatás legyen a vigasztalás és a bátorítás ölelése Közel-Kelet minden kereszténye számára; a barátság és a megbecsülés üzenete Egyiptom és a térség minden lakosa számára; a testvériség és a kiengesztelődés üzenete Ábrahám valamennyi fia számára, főként az iszlám világban, melyben Egyiptom különleges helyet foglal el. Kívánom, hogy az út hatékonyan járuljon hozzá az iszlám világgal és a tisztelt és szeretett kopt ortodox egyházzal folytatott vallásközi párbeszédhez.

Világunknak – melyet elvakult erőszak gyötör, mely kedves hazátok szívét is sújtotta – szüksége van békére, szeretetre és irgalomra; szüksége van a béke munkásaira, szabad és bátor emberekre, akik képesek tanulni a múltból, hogy egy olyan jövőt építsenek, mely nem zárkózik előítéletekbe; szüksége van továbbá azokra, akik a béke hídjait, a párbeszédet, a testvériséget, az igazságosságot és az emberiességet építik.

Kedves egyiptomi testvérek, fiatalok és idősek, nők és férfiak, muszlimok és keresztények, gazdagok és szegények… Szívből átölellek benneteket, és kérem a mindenható Istent, hogy áldjon meg benneteket, és oltalmazza az országotokat minden rossztól.

Kérem, imádkozzatok értem! Sukran va tahjai Miszr! Köszönöm, és éljen Egyiptom!

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria