Ferenc pápa vízkereszt ünnepétől videoüzenetben osztja meg imaszándékait

2016. január 5. kedd 15:25

Januártól a Szentatya videoüzenet formájában jelentkezik hagyományos havi imaszándékaival – adta hírül Frédéric Fornos jezsuita, az Imaapostolság (L’Apostolat de la prière) lelki mozgalom nemzetközi igazgatója a Vatikáni Rádiónak adott interjújában, melyben a pápa új kezdeményezéséről beszélt.

– Mit jelent pontosan az Imaapostolság?

– Az Imaapostolság a pápa imádsága köré szerveződő nemzetközi hálózat, mely az emberiség előtt álló kihívások megoldása és az egyház missziós küldetése szolgálatában áll. Ez a két nagy terület adja ugyanis a pápa havi imaszándékait, az egyik egyetemes emberi, a másik pedig egyházi missziós jellegű. Ezek segítenek bennünket, hogy jobban megértsük a világban meglévő kihívásokat, valamint abban is, hogy jobban jelen legyünk a világban – ahogy Ferenc pápa mondja a béke-világnapi üzenetében – a szolidaritás, az irgalom és az együttérzés terén. Emlékszem Ferenc pápa nagyon erős nagyböjti üzenetére, melyben ezt írta: „Telis-tele vagyunk felkavaró hírekkel és képekkel, amelyek emberek szenvedését tárják elénk, ugyanakkor tejesen tehetetlennek érezzük magunkat, hogy segítsünk nekik.”

– Az Imaapostolság kezdeményezése valóban példátlan, hogy személyesen bevonja a pápát.

– Az irgalmasság szentévében az emberiség kihívásainak és az egyház missziójának megismertetését bízza ránk Ferenc pápa minden hónapban, és mi ezt szeretnénk bemutatni a Szentatyával készített videofelvételeken keresztül.

A Vatikáni Televíziós Központ közreműködésével színvonalas videók készülnek, szerte az egész világról származó, tehetséges emberekből álló munkacsoport segítségével. Minden videót tíz nyelvre lefordítva teszünk majd közzé, hogy segítsük a katolikusokat, de nemcsak őket, hanem minden embert, aki szeretne imádkozni és elköteleződni. Vagyis együtt imádkozunk Ferenc pápával, és ez sokat segít majd nekünk. Havonta egy új videóval jelentkezünk az összes közösségi médiafelületen: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube.

A különlegessége az lesz ezeknek a felvételeknek, hogy maga a pápa beszél, szól és imádkozik személyesen.

– Január 6-án jelentkezik a Szentatya először videoüzenetben a havi imaszándékkal. Néhány nappal ezelőtt, karácsony vigíliáján a Pueri Cantores kórustalálkozó résztvevőinek mondott beszédében hangot adott új, személyes elkötelezettségének, hogy 2016-ban többet szeretne imádkozni. Akkor most ez a kezdeményezés egyfajta válasz is erre?

– Igen, pontosan! Ez egy út, egy vágy, amely az övé, de mindenkié lehet. Együtt imádkozni a pápával az emberiséget és az egyház missziós küldetését ért kihívásokért, méghozzá egész évben. Például január hónapra azt javasolja nekünk Ferenc pápa, hogy imádkozzunk a vallásközi párbeszédért, mert azt gondolja, hogy ez valóban nagyon fontos feladat ma, vagyis a másik ember tisztelete, hogy béke legyen az egész földön. Imádságot kér tőlünk, hogy a különféle vallások hívei között megvalósuló őszinte párbeszéd teremjen békét és igazságosságot.

– Ferenc pápa ezekben a videoüzenetekben nyilvánvalóan anyanyelvén, spanyolul beszél majd, de feliratozással más nyelven is érthetőek lesznek az üzenetek. Ez is szép dolog, hogy a pápa azon a nyelven szól, amelyen megtanult imádkozni, annak ellenére, hogy valójában olasz származású.

– Igen, ez igaz. Szép dolog őt az anyanyelvén hallani. Természetesen lesznek fordítások más nyelvre, mert bizonyára nehéz lett volna neki arabul vagy kínaiul beszélnie. Az anyanyelvét választottuk, a szívének a nyelvét, amelyen imádkozik, amellyel közel kerül az Úrhoz.

Mi a legfontosabb üzenet most, az irgalmasság évében?

– A pápa a videoüzenetekkel arra biztat bennünket, hogy jobban nyissuk meg a szívünket mások felé, az emberiség nagy kihívásai felé. Nem általános dolgokról van szó, hanem emberekről, férfiakról, nőkről, gyerekekről. És ez segít bennünket, hogy részt vállaljunk ezekben a kihívásokban, az imádságainkkal, a tevékenységünkkel, azért, hogy a világunk szolidárisabb és együttérzőbb világ legyen, hogy ezáltal győzzük le a közömbösséget.

Ferenc pápa imaszándékkal kapcsolatos havi videoüzeneteinek magyar nyelvű változatát Korponai Gábor jezsuita skolasztikus készíti el a magyar jezsuita rendtartomány megbízásából. További információk találhatók az Imaapostolság magyar Facebook-oldalán.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
mindszenty-szobrot-allitottak-vaci-karolina-katolikus-altalanos-iskolaban
Mindszenty-szobrot állítottak a váci Karolina Katolikus Általános Iskolában

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Mindszenty József hercegprímás emléke előtt szoborállítással tisztelgett a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola. Október 21-én Beer Miklós püspök áldotta meg a Pákh Tibor adományozta szobrot.

19:35
erdo-peter-biboros-ujabb-ot-evre-az-istentiszteleti-es-szentsegi-kongregacio-tagja-lett
Erdő Péter bíboros újabb öt évre az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagja lett

Ferenc pápa újabb öt évre kinevezte Erdő Péter bíborost az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) tagjává, amiről október 12-én kelt levelében Robert Sarah bíboros, a testület prefektusa értesítette a főpásztort.

15:55