Ferenc pápa vízkereszt ünnepétől videoüzenetben osztja meg imaszándékait

2016. január 5. kedd 15:25

Januártól a Szentatya videoüzenet formájában jelentkezik hagyományos havi imaszándékaival – adta hírül Frédéric Fornos jezsuita, az Imaapostolság (L’Apostolat de la prière) lelki mozgalom nemzetközi igazgatója a Vatikáni Rádiónak adott interjújában, melyben a pápa új kezdeményezéséről beszélt.

– Mit jelent pontosan az Imaapostolság?

– Az Imaapostolság a pápa imádsága köré szerveződő nemzetközi hálózat, mely az emberiség előtt álló kihívások megoldása és az egyház missziós küldetése szolgálatában áll. Ez a két nagy terület adja ugyanis a pápa havi imaszándékait, az egyik egyetemes emberi, a másik pedig egyházi missziós jellegű. Ezek segítenek bennünket, hogy jobban megértsük a világban meglévő kihívásokat, valamint abban is, hogy jobban jelen legyünk a világban – ahogy Ferenc pápa mondja a béke-világnapi üzenetében – a szolidaritás, az irgalom és az együttérzés terén. Emlékszem Ferenc pápa nagyon erős nagyböjti üzenetére, melyben ezt írta: „Telis-tele vagyunk felkavaró hírekkel és képekkel, amelyek emberek szenvedését tárják elénk, ugyanakkor tejesen tehetetlennek érezzük magunkat, hogy segítsünk nekik.”

– Az Imaapostolság kezdeményezése valóban példátlan, hogy személyesen bevonja a pápát.

– Az irgalmasság szentévében az emberiség kihívásainak és az egyház missziójának megismertetését bízza ránk Ferenc pápa minden hónapban, és mi ezt szeretnénk bemutatni a Szentatyával készített videofelvételeken keresztül.

A Vatikáni Televíziós Központ közreműködésével színvonalas videók készülnek, szerte az egész világról származó, tehetséges emberekből álló munkacsoport segítségével. Minden videót tíz nyelvre lefordítva teszünk majd közzé, hogy segítsük a katolikusokat, de nemcsak őket, hanem minden embert, aki szeretne imádkozni és elköteleződni. Vagyis együtt imádkozunk Ferenc pápával, és ez sokat segít majd nekünk. Havonta egy új videóval jelentkezünk az összes közösségi médiafelületen: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube.

A különlegessége az lesz ezeknek a felvételeknek, hogy maga a pápa beszél, szól és imádkozik személyesen.

– Január 6-án jelentkezik a Szentatya először videoüzenetben a havi imaszándékkal. Néhány nappal ezelőtt, karácsony vigíliáján a Pueri Cantores kórustalálkozó résztvevőinek mondott beszédében hangot adott új, személyes elkötelezettségének, hogy 2016-ban többet szeretne imádkozni. Akkor most ez a kezdeményezés egyfajta válasz is erre?

– Igen, pontosan! Ez egy út, egy vágy, amely az övé, de mindenkié lehet. Együtt imádkozni a pápával az emberiséget és az egyház missziós küldetését ért kihívásokért, méghozzá egész évben. Például január hónapra azt javasolja nekünk Ferenc pápa, hogy imádkozzunk a vallásközi párbeszédért, mert azt gondolja, hogy ez valóban nagyon fontos feladat ma, vagyis a másik ember tisztelete, hogy béke legyen az egész földön. Imádságot kér tőlünk, hogy a különféle vallások hívei között megvalósuló őszinte párbeszéd teremjen békét és igazságosságot.

– Ferenc pápa ezekben a videoüzenetekben nyilvánvalóan anyanyelvén, spanyolul beszél majd, de feliratozással más nyelven is érthetőek lesznek az üzenetek. Ez is szép dolog, hogy a pápa azon a nyelven szól, amelyen megtanult imádkozni, annak ellenére, hogy valójában olasz származású.

– Igen, ez igaz. Szép dolog őt az anyanyelvén hallani. Természetesen lesznek fordítások más nyelvre, mert bizonyára nehéz lett volna neki arabul vagy kínaiul beszélnie. Az anyanyelvét választottuk, a szívének a nyelvét, amelyen imádkozik, amellyel közel kerül az Úrhoz.

Mi a legfontosabb üzenet most, az irgalmasság évében?

– A pápa a videoüzenetekkel arra biztat bennünket, hogy jobban nyissuk meg a szívünket mások felé, az emberiség nagy kihívásai felé. Nem általános dolgokról van szó, hanem emberekről, férfiakról, nőkről, gyerekekről. És ez segít bennünket, hogy részt vállaljunk ezekben a kihívásokban, az imádságainkkal, a tevékenységünkkel, azért, hogy a világunk szolidárisabb és együttérzőbb világ legyen, hogy ezáltal győzzük le a közömbösséget.

Ferenc pápa imaszándékkal kapcsolatos havi videoüzeneteinek magyar nyelvű változatát Korponai Gábor jezsuita skolasztikus készíti el a magyar jezsuita rendtartomány megbízásából. További információk találhatók az Imaapostolság magyar Facebook-oldalán.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
a-jelenletbol-fakad-minden-bemutattak-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotetet
A jelenlétből fakad minden – Bemutatták a Varga László püspökkel készült interjúkötetet

Április 25-én mutatták be Kaposváron „A bőrünk alá bújt Isten” című könyvet, melyben Varga László kaposvári megyéspüspökkel beszélget Bodnár Dániel. A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban megjelent kötetet Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja ismertette

2018. április 26. csütörtök
vagany-keresztenyek-az-informacios-tarsadalom-koraban-majus-vegen-tartjak-kereszteny-szigetet
Vagány keresztények az információs társadalom korában? – Május végén tartják a Keresztény Szigetet

A Keresztény Szigetet május 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Margit-szigeten. Izgalmas családi programok mellett mélyenszántó pódiumbeszélgetések várják az érdeklődőket.

2018. április 26. csütörtök