Ferenc pápa Washingtonban avatja szentté Kalifornia hittérítőjét

Kitekintő – 2015. április 26., vasárnap | 18:01

2015 januárjában, Srí Lankáról hazafelé tartva jelentette be Ferenc pápa, hogy szeretné közelgő egyesült államokbeli útja során szentté avatni Junípero Serrát, a spanyol ferencest, aki Kaliforniában evangelizált a 18. században. A Rome Reports hírét adjuk közre.

Guzmán Carriquiry Lecour uruguayi jogász, a Latin-Amerikai Pápai Bizottság alelnöke elmondta, „számos adat bizonyítja, hogy Junípero Serra atya védelmébe vette az őslakos asszonyokat, lányokat, akiket megerőszakoltak a katonák és a spanyol telepesek. Junípero Serra az őslakosok atyja és oltalmazója volt; védte a bennszülöttek méltóságát, ezért sokszor került konfliktusba a környék katonai vezetőivel.”

A Vatikán azóta bejelentette, szeptember 23-án kerül sor a szentté avatásra Washingtonban; a szertartást Ferenc pápa maga vezeti.

Guzmán Carriquiry leszögezte, Junípero Serra az amerikai történelem része; a katolikus misszionáriusok az első telepesekkel érkeztek a déli és nyugati államokba. „Ha emlékezetünkbe idézzük történelmünknek ezt a hispán és katolikus vetületét is, akkor teljesebb képet kapunk az Egyesült Államok múltjáról. Abban is segíthet, hogy átlépjünk azokon a falakon, melyek elválasztják egymástól az angolszász és a spanyol, a protestáns és a katolikus népességet, az Egyesült Államokat és Latin-Amerikát” – fogalmazott a pápai bizottság titkára.

A kanonizációból némi vita is fakadt, mivel éppen mostanában merült föl, hogy a Capitoliumban álló, Junípero Serrát ábrázoló szobrot eltávolítják, és helyette egy újabb kori történelmi személyiségnek állítanak szobrot. A Vatikán véleménye az, hogy ez hiba lenne.

„Milyen mondanivalót hordozna ez az Egyesült Államokban élő több millió hispano-amerikai számára – kérdezte Guzmán Carriquiry –, akik nagy többsége tiszteli Boldog Junípero Serrát? El akarják távolítani az egyetlen hispano-amerikait a haza nagyjainak csarnokából? Az egyetlent? Nem lenne népszerű lépés abban az országban, amelyet a multikulturális tolerancia példaképének tartanak.”

További érdekes adalék a szentté avatással kapcsolatban, hogy Ferenc pápa úgy döntött, jóváhagyja a kanonizációt második csoda nélkül. Hasonlóan járt el XXIII. János pápa és José Vaz esetében; az utóbbihoz Junípero Serra abban is hasonlít, hogy mindketten nagy hittérítők voltak – úgy tűnik, a Szentatya szívének különösen kedves ez a tulajdonság.

 

Junípero Serra Ferrer (1713–1784) spanyol ferences szerzetes Alsó-Kaliforniában (Baja California) alapított missziós telepet, majd kilenc másik missziót az akkori Felső-Kalifornia (Alta California) területén, San Diegótól San Franciscóig, melyek abban az időben Új-Spanyolország Las Californias nevű részéhez tartoztak. San Diegót, Kalifornia első települését Junípero Serra és ferences rendtársai alapították 1769-ben.

Serrát II. János Pál pápa avatta boldoggá 1988. szeptember 25-én. 2015 szeptemberében a Mallorcán született szerzetes lesz az első, a Baleár-szigetekről származó szent.

Videó: Rome Reports

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria