Ferenc pápa a Zsidó Világkongresszus küldöttségével találkozott

Ferenc pápa – 2016. szeptember 27., kedd | 13:37

A közelgő zsidó újév, a ros hásáná alkalmából Ferenc pápa a Vatikánban fogadta a Zsidó Világkongresszus (WJC) küldöttségét szeptember 26-án. A delegáció tagja volt Heisler András, a WJC alelnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is.


A találkozó kapcsán Heisler András kifejtette: „A jelenlegi rendkívül nehéz európai helyzetben Ferenc pápa szellemi vezetőként nem a politikai megoldásokra mutatott rá, hanem a megoldás kereséséhez nélkülözhetetlen erkölcsi iránytűvel igyekezett segíteni a kötetlen beszélgetésben résztvevőket, hangsúlyozva a zsidó-keresztény alapértékek nélkülözhetetlenségét.”

Ferenc pápa a találkozó során felemelte hangját a vallási fundamentalizmus ellen, amely megítélése szerint minden vallásban fellelhető. A pápa a migrációval összefüggésben tapasztalható európai gyűlöletbeszédről szólva úgy fogalmazott: Európának el kell fogadnia, hogy a kontinens elöregedett. Új lendületre, új emberek befogadására van szükség a fejlődéshez, s ez a változás innovációt és fellendülést eredményezhet. Azonban kiemelte, a befogadás csakis átgondolt és felelős integrációs politikával együtt képzelhető el. Ha önmagában csak a befogadásról beszélünk, hibát követünk el.

A magyar zsidóság képviseletében Heisler András legutóbb 2015 őszén járt a pápa meghívására a Vatikánban, amikor az egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról szóló, Nostra aetate kezdetű, a II. vatikáni zsinaton kihirdetett nyilatkozat keletkezésének 50. évfordulóját ünnepelték.

Forrás és fotó: Mazsihisz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria