Ferences emlékekkel is bővült a füleki múzeum állandó kiállítása

Kultúra – 2014. augusztus 15., péntek | 9:37

Húsz év után nyitnak meg új, a város történetét bemutató állandó kiállítást a szlovákiai Füleken a Városi Honismereti Múzeumban augusztus 15-én; a tárlat hatéves munka és nyolc sikeres pályázat eredménye – tájékoztatta az MTI-t a Vármúzeum igazgatója augusztus 12-én.

A Városi Honismereti Múzeum egykori állandó kiállítását 1994 augusztusában a helyi búcsú keretében nyitották meg, és szinte napra pontosan az akkori megnyitó 20. évfordulóján nyílik meg az intézmény A füleki pálmától a világhírű kakasig című új állandó kiállítása – mondta Agócs Attila.

Hozzátette: az új kiállítást a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatta; a kiállított tárgyak egy részének megvásárlásához, a gyűjtemények kimagasló értékű darabjainak restaurálásához és biztonságos bemutatásuk feltételeinek megteremtéshez a Füleki Vármúzeum 2008 és 2014 között nyolc pályázatot dolgozott ki és bonyolított le sikeresen.

Agócs Attila kiemelte, hogy a hatéves előkészítő munka eredményeként megszülető tárlat a város történetét követi végig a vár 1682-es lerombolásától az 1960-as évekig, bemutatva a helyi nemesség és iparosság tárgyi emlékeit és a környék katolikus lakosságának kulturális örökségét.

Az igazgató kitért arra is, hogy az észak-nógrádi és délnyugat-gömöri palócság népművészete mellett a kiállítás rámutat a város és a kistérség multietnikus jellegére is. Külön termet kapott a helyi zománcgyár, illetve iparművek gazdag tárgyi hagyatéka, melyben az egykori mívesen díszített zománcedények mellett a tűzhelygyári, kályhagyári, faipari és egyéb részlegek gyártmányait a város iparosodását dokumentáló fotóanyag öleli körül.

A kiállítás címében szereplő pálma a 18. század elején került Fülek városi jelképeibe a Bebek család középkori címeréből, a kakas pedig a füleki zománcgyár védjegyében vitte el a helyi termékeken keresztül a nógrádi kisváros hírét a világ minden pontjára, hiszen a füleki termékeket négy világrészre exportálták Európában Görögországtól Svédországig, Ázsiában Irántól Szingapúrig, Afrikában Marokkótól Csádig és Amerikában Kanadától Paraguayig.

A kiállításon a Füleki Vármúzeum saját gyűjteményeit a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria műtárgyaival, valamint a helyi ferences kolostorból kölcsönzött egyedülálló tárgyi emlékekkel egészítette ki.

Az új állandó tárlatot pénteken Jaromír Kaličiak, Fülek polgármestere és Agócs Attila, a Vármúzeum igazgatója nyitja meg.

Magyar Kurír