Fiatal vállalkozók a társadalmi közöny ellen: ebédet főztek a debreceni rászorulóknak

2017. december 24., vasárnap | 8:02

Fiatal vállalkozók főztek ebédet az éhező embereknek, szegényeknek, hajléktalanoknak december 23-án, Debrecenben a Szent Anna-székesegyház előtt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bökönyi születésű Taskó Rodrigó és rokona Kálucz Csaba, valamint Czuplik István, a barátaikkal együtt régóta azon gondolkodnak, hogyan segíthetnének a hajléktalan embereken. A Hajléktalan Jézus-szobor debreceni jelenléte inspirálta őket és így jött az ötlet, hogy karácsony előtti napon megvendégeljék az éhezőket. Közel 300 liter gulyáslevest készítettek, melyből jutott bőven mindenkinek.

A kezdeményezők facebookon hirdették a karácsonyi ebéd lehetőségét és felvették a kapcsolatot a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft-, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat-, a Magyar Vöröskereszt debreceni munkatársaival, akik segítettek felkutatni a nehézsorsú embereket.

A fiatal Taskó Rodrigó az ételosztás helyszínéül a templom közelségét választotta. Bár vallásos nevelésben részesült, igazán mégis öt éve tért meg, mert tudatosodott benne, mennyi jó dolog történt vele az életében és ezért nap mint nap betér a templomba, hogy hálát adjon Istennek. Ugyanilyen rendszerességgel látogatja a vasárnapi szentmiséket is. Rodrigó elmondta, a sok csoda egyike, hogy feleségét is a templomban ismerte meg és ott fogadtak egymásnak örök hűséget.

A vidám, jókedvű, maroknyi csoport már kora reggeltől elkezdte főzni az ebédet. Beszélgetéseikből kitünt, hogy tenni akartak a társadalmi közöny ellen. Azt hangsúlyozták, ha az ő falujukban lenne hajléktalan ember, az csak egy éjszakát töltene a szabad ég alatt. A falu összefogna, és azonnal megoldást találna. Ugyanígy, ha egy utcában valaki bajban van, a szomszédok, ismerősök segítenek. Nem is értik, hogy országos szinten, vagy városi szinten miért nem találnak megoldást erre a súlyos problémára.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a Hajléktalan Jézus-szobor Debrecenbe érkezésekor bemutatott szentmisén többek között azt mondta, nem azért van sok hajléktalan ember, mert nincs elég ház, hanem mert nincs elég szeretet a földön. Székely János szombathelyi megyéspüspök egyik beszédében szintén a társadalom felelősségét hangsúlyozta, kifejtette, az a társadalom, ahol emberek élnek és meghalnak az utcán az ötödik parancsolat ellen vét, amely így hangzik: Ne ölj!

Gyermekként én is megéltem, hogy amikor testvérem diakónusszentelésére utaztunk Egerbe a körülményes közlekedés, valamint a reggeli órákban kezdődő szertartás miatt már előző nap délutánján el kellet indulnunk otthonról, gondolván, az éjszakát a vasútállomáson töltjük, majd reggel indulunk tovább busszal a városba. A vasútállomáson meglátott bennünket egy család és meghívtak magukhoz éjszakára. Mi öten voltunk. Ők is nagyon egyszerű körülmények között éltek, és azóta is hálatelt szívvel gondolok rájuk. Idősebb testvérem mesélte, hogy amikor kicsi volt édesanyánk is befogadott éjszakára egy édesapát a fiával, akik abból éltek, hogy járták a falvakat és edényeket foltozgattak.

A világ fejlődik, de benne az ember, a társadalom ki tudja merre halad, mégis azt gondolom, amíg ilyen fiatal jókedvű adakozók segítik a szegényeket, van remény a felemelkedésre.

Forrás és fotó: Kovács Ágnes/Sajtóiroda – Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle