Böjtre hívja az észt főpásztor a katolikusokat a pápalátogatás előtt

2018. augusztus 21. kedd, 10:00

Philippe Jourdan érsek, Észtország apostoli adminisztrátora arra buzdítja az ország katolikus híveit, hogy vegyenek részt a szeptember végi pápalátogatáson, lelki készületként imádkozzák naponta a rózsafüzért és ajánljanak fel egynapi böjtöt az apostoli út sikeréért.

Szent II. János Pál pápa 1993-ban látogatott Tallinba

Ferenc pápa szeptember 22. és 25. között apostoli látogatást tesz Litvániában, Lettországban és Észtországban. Ebből az alkalomból intézett üzenetet Philippe Jourdan érsek az észt katolikusokhoz. A  balti ország apostoli adminisztrátora köszönetet mondva mindazoknak, akik már elkötelezték magukat a találkozó sikeréért és imádságot kért tőlük, hogy a pápalátogatás gyümölcsöket teremjen az egész ország számára.

Minden nagy esemény ezer apró részletből áll össze és éppen ezért a legkisebb részlet is fontos. Tegyük ezeket az apró mozzanatokat is szeretettel – szól az üzenet –, mert ha hiányzik a szeretet, akkor a legnagyobb feladat is jelentéktelenné válik, míg a szeretet a legkisebb gesztust is jelentőssé teszi. Fontos természetesen a dologi, tárgyi készület, de ennél sokkal nagyobb jelentőségű a spirituális ráhangolódás és felkészülés. A történelem során a keresztények a nagy események előtt imádkoztak és böjtöt tartottak. A pápalátogatás minden bizonnyal nagy esemény lesz az észtországi katolikusok lelki életében és külön-külön minden hívő számára. Kedves észt fivéreim és nővéreim – írja az apostoli adminisztrátor a levelében – most, hogy immár közel van a pápalátogatás, arra kérlek benneteket, hogy még hatékonyabban fogjatok hozzá a készülődéshez.

Augusztusban, mely különösképpen is a Szűzanyának szentelt hónap – kéri Philippe Jourdan érsek –, imádkozzátok buzgón a rózsafüzért és egy böjti napot ajánljatok fel a pápalátogatás sikeréért. Az érsek különösképpen közösségi jelleggel ajánlja erre a célra szeptember elsejét, egy szombati napot.

Végül ugyancsak a konkrét elköteleződés jeleként kéri az apostoli adminisztrátor, hogy minél többek jegyeztessék elő magukat a tallini Szabadság téren tartandó pápai szentmisére, illetve a másik alkalomra, amikor Ferenc pápa a Szent Károly-templomban találkozik a fiatalokkal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
jotekonysagi-koncert-perbali-szent-anna-templom-javara
Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

12:19
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök