Böjtre hívja az észt főpásztor a katolikusokat a pápalátogatás előtt

2018. augusztus 21. kedd 10:00

Philippe Jourdan érsek, Észtország apostoli adminisztrátora arra buzdítja az ország katolikus híveit, hogy vegyenek részt a szeptember végi pápalátogatáson, lelki készületként imádkozzák naponta a rózsafüzért és ajánljanak fel egynapi böjtöt az apostoli út sikeréért.

Szent II. János Pál pápa 1993-ban látogatott Tallinba

Ferenc pápa szeptember 22. és 25. között apostoli látogatást tesz Litvániában, Lettországban és Észtországban. Ebből az alkalomból intézett üzenetet Philippe Jourdan érsek az észt katolikusokhoz. A  balti ország apostoli adminisztrátora köszönetet mondva mindazoknak, akik már elkötelezték magukat a találkozó sikeréért és imádságot kért tőlük, hogy a pápalátogatás gyümölcsöket teremjen az egész ország számára.

Minden nagy esemény ezer apró részletből áll össze és éppen ezért a legkisebb részlet is fontos. Tegyük ezeket az apró mozzanatokat is szeretettel – szól az üzenet –, mert ha hiányzik a szeretet, akkor a legnagyobb feladat is jelentéktelenné válik, míg a szeretet a legkisebb gesztust is jelentőssé teszi. Fontos természetesen a dologi, tárgyi készület, de ennél sokkal nagyobb jelentőségű a spirituális ráhangolódás és felkészülés. A történelem során a keresztények a nagy események előtt imádkoztak és böjtöt tartottak. A pápalátogatás minden bizonnyal nagy esemény lesz az észtországi katolikusok lelki életében és külön-külön minden hívő számára. Kedves észt fivéreim és nővéreim – írja az apostoli adminisztrátor a levelében – most, hogy immár közel van a pápalátogatás, arra kérlek benneteket, hogy még hatékonyabban fogjatok hozzá a készülődéshez.

Augusztusban, mely különösképpen is a Szűzanyának szentelt hónap – kéri Philippe Jourdan érsek –, imádkozzátok buzgón a rózsafüzért és egy böjti napot ajánljatok fel a pápalátogatás sikeréért. Az érsek különösképpen közösségi jelleggel ajánlja erre a célra szeptember elsejét, egy szombati napot.

Végül ugyancsak a konkrét elköteleződés jeleként kéri az apostoli adminisztrátor, hogy minél többek jegyeztessék elő magukat a tallini Szabadság téren tartandó pápai szentmisére, illetve a másik alkalomra, amikor Ferenc pápa a Szent Károly-templomban találkozik a fiatalokkal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét olvashatják az alábbiakban.

13:06
te-hol-tartasz-az-uton-nagymaroson-kiderul
Te hol tartasz az úton? Nagymaroson kiderül!

Október 6-án újra megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. Az idei őszi találkozó témája az úton levés lesz.

12:00