Georg Gänswein – két pápa szolgálatában

Ferenc pápa – 2014. február 27., csütörtök | 19:43

XVI. Benedek pápa lemondását követően zsákszámra kaptunk levelet, és ma is időnként azt érezzük: soha nem lesz vége a levéláradatnak – mondta Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek pápa magántitkára a pápa lemondása egy éves évfordulóján. Másik feladatkörében, a Pápai Ház prefektusaként azt kellett megtanulnia, miként lehet helyesen, gyorsan, merészen és humorral reagálni a hirtelen változtatásokra.

Georg Gänswein munkája olyan, amilyenre korábban nem volt példa. Két pápa oldalán dolgozik, mindkettőt nap mint nap látja, a közelükben él. Az érsek ma is XVI. Benedek magántitkára, és mint a Pápai Ház prefektusa Ferenc pápa személyes szolgálattevője.  XVI. Benedek pápa 2013. február 28-án mondott le hivataláról. Egy év elteltével a Vatikáni Rádió német szekciója kérdezte Georg Gänswein érseket a lemondásról, XVI. Benedek és Ferenc pápa mellett folytatott munkájáról.

Benedek pápa jól van, sokféle dologgal foglalkozik, békében él önmagával és Istennel – mondta Gänswein érsek. Felidézte a pápa lemondásának napjait, amikor zsákszámra érkezett levél a Szentatya számára. Emberek tömegei érezték fontosnak, hogy levél útján hálájukat fejezzék ki a nyugalomba vonuló Főpásztornak. Nem a csalódás diktálta ezeket a sorokat, sokkal inkább a sokk, hogy ilyesmi megtörténhet, és sokan nem akarták elfogadni, hogy a péteri hivatalról le lehet mondani. A levéláradat egy időre lecsökkent, de mostanában újra az az ember érzése: nem szakad vége a levélfolyamnak. Minden levélre lehetőségeinkhez képest válaszolunk, de azt el kell fogadni, hogy a Szentatya nem tud minden kérést, találkozást teljesíteni. Gänswein érsek szerint a hála természetes érzése vezeti ma is az embereket, amikor a kapcsolattartásnak ezt a formáját megragadva próbálnak eljutni a visszavonultan élő pápához. Mindez azt is kifejezi, hogy nem merültek és merülnek feledésbe Benedek pápaságának évei, még Ferenc pápa megválasztását követő eufórikus hangulatú hónapokban sem. Válasz ez azok aggodalmára is, akik féltik Benedek örökségét.

A búcsú napjára visszaemlékezve Gänswein érsek nagy szomorúságról számolt be, melyet a maga mögött hagyott eseményekben, megtapasztalásokban gazdag évek váltottak ki belőle. Később tanultam meg, hogy az elengedés szép és fontos is, amit akkor is meg kell tenni, ha nehéz – mondta az érsek. Ajándékként élem meg, ami vagyok, Benedek pápa titkára – vallja a is.

A Pápai Ház prefektusi munkája során Gänswein érsek ma napi kapcsolatban áll Ferenc pápával. A kérdésre, milyen lényegi különbséget él meg a két egyházfőt ismerve, az érsek elmondta: Benedek pápa a Hittani Kongregáció prefektusaként 23 év tapasztalatát vitte magával, míg Ferenc pápa egy óriás egyházmegye vezetésének közel 20 éves gyakorlatát. Mindkét pápa magával hozta ezeket a tapasztalatokat, ebben látom a leginkább a lényegi különbséget – fogalmazott Gänswein. Jelenlegi munkájáról elmondta: leginkább azt kellett megtanulnia, hogy Ferenc pápa „kiszámíthatatlan, és az is marad”. A prefektúra feladata, hogy megtervezze a pápa napjait, hogy minden rendezetten folyjon. Már az első napokban szembesülniük kellett azzal, hogy váratlanul minden átalakul. „Meg kellett tanulnom, hogy az események előtt rövid idővel bekövetkező változásokra helyesen, gyorsan, merészen és humorral reagáljak.”

Ma a két pápa egy, meglehetősen szűk – mindössze 44 hektárnyi – területen él. Ez azonban semmilyen nehézséget nem okoz – hangsúlyozta az érsek, és kiemelte, hogy a két főpásztor keresi az egymással való kapcsolatot. 400 méterre élnek egymástól, de gyakran találjuk őket 30 cm közelségben. Ha egymástól kis távolságra élünk, az nagyban segíteni tudja a találkozást, és a két pápa között azóta mély barátság fejlődött ki. 

Vatikáni Rádió(DE)/Magyar Kurír