George Pell bíboros: A zöldpolitika édességnek álcázott méreg

Kitekintő – 2010. augusztus 10., kedd | 12:25

Az ausztrál zöldek olyanok, mint a dinnye: kívül zöldek, belül vörösök – írta George Pell bíboros, Sydney érseke a közelgő, augusztus 21-i ausztrál választások alkalmából megjelent cikkében, amelyben arra figyelmeztetett: a zöld etikát arra találták ki, hogy lecseréljék vele a judeo-kereszténységet.

A bíboros az érsekség honlapján is megjelent cikkében kifejti: természetesen mindenki aggódik a környezet miatt, köztük ő is. Azonban az ausztrál zöld párt elnöke, Bob Brown egy 1996-ban megjelent, Peter Singer filozófussal együtt írt kötetében azon nézetének adott hangot, hogy az emberek is csak állatok, maximum okosabbak a többinél, de tudatosság tekintetében ugyanazon vagy hasonló szinten vannak, és nem magasabb rendűek; valamint hangot adott abortusz- és eutanáziapárti gondolatainak is. A zöldek támogatják az azonos neműek „házasságát”. Ez a zöld etika hivatott felváltani a judeo-kereszténységet.

Sok zöld ráadásul úgy gondolja, meg kellene tiltani, hogy a közéletben megjelenjen a vallás. Természetesen következetlenek e témában, mert a katolikus egyház szociális szerepvállalását üdvözlik, például a menekültügy terén is, de hogy a vallásos jellegű érvelés bárhol is megjelenhet a közéletben, azt tagadják.

George Pell szerint a zöldek egy csoportja olyan, mint a dinnye: kívül zöld, belül vörös. Egy részük ráadásul sztálinista volt, és támogatta a Szovjetuniót. Ellenzik a felekezeti iskolákat, és elvennék azok jogait. A canberrai Calvary kórház ellen is támadást intéztek, mert az intézmény nem hajlandó abortuszt végezni.

A sydney-i érsek leszögezi: szükség van egészséges társadalomra, de a zöldek politikája nem praktikus, drága, és nem segít a szegényeken. A zöldpolitika édességnek álcázott méreg – vonja le a következtetést az ausztrál bíboros.

Az érsek cikkére Bob Brown, az ausztrál zöld párt elnöke úgy reagált a Sydney Morning Herald híradása szerint: George Pell az ausztrál szélsőjobb retorikai eszközeivel él, és az ő zöld nézeteik szerinte sokkal közelebb állnak az ausztrálok és az ausztrál katolikusok többségének gondolkodásához, mint a bíboroséi. Úgy véli, az aranyszabály etikáját elvesztette Pell, és az most a zöldeké. Szerinte az egyneműek „házasságát” a katolikus többsége is támogatja, valamint Pell nézetei a házasságról elfogultak és diszkriminatívak.

Magyar Kurír