Görögkatolikus orvosok és gyógyszerészek találkoztak Máriapócson

Hazai – 2015. október 6., kedd | 11:19

Október 3-án immár ötödik alkalommal találkozott Máriapócson a görögkatolikus orvosok és gyógyszerészek Nagy Szent Bazil baráti köre.

A résztvevőknek Orosz Atanáz püspök vázolta fel a házasság szentségének legfontosabb teológiai vonatkozásait, annak legfőbb 21. századi problémáit is érintve és a jelenleg zajló családpasztorációs püspöki szinódus aktualitását figyelembe véve.

A főpásztor elmélkedésén keresztül a jelenlévők a házasságra vonatkozó katolikus tanítást egységben láthatták a teljes Szentírásban: mind az Ó-, mind az Újszövetségen átívelve, Pál apostol tanítását is beleértve, a Jelenések könyvével bezáróan. Az interaktív felvetések során beszéltek arról is, hogy a (görög)katolikus közösségek, illetve azok programjainak, saját médiájának és szakembereinek bevonásával hogyan lehet tudatosan megóvni a gyermekeket már a családban azon káros hatásoktól, melyek a tolerancia helytelen értelmezéséből adódnak.

A résztvevők így jutottak el a befogadás manapság különösen aktuális és kifejezetten nehéz kérdésének megválaszolásához: csak azt lehet befogadni, aki kopogtat, aki tőlünk kéri a befogadását. Ezt megelőzően azonban nem feledkezhetünk meg állapotbeli kötelességeinkről a hozzánk legközelebb állókat és élőket illetően. Ezt a dilemmát pedig az okos szüzek példája szerint kell feloldanunk, miközben olyan okosnak kell lennünk, mint a kígyó, és olyan szelídnek, mint a galamb! (Mt 10,16) Mindezekhez nélkülözhetetlen az állandó és fáradhatatlan ima önmagunkért, hazánkért, Európáért és az üldözöttekért.

Orosz Atanáz püspök útmutatást adott arra vonatkozóan is, hogy Ferenc pápa tanítását és aktuális üzeneteit csakis tiszta forrásból hallgassuk, mert a média esetleges „magyarázatai” nagyon veszélyesek és félrevezetőek lehetnek.

A résztvevők mindannyian szükségesnek látnák egy Szülők iskolájának elnevezett program elindítását, hogy az ősi értékek átmentésével, keresztény szakemberek bevonásával és jól felépített családpasztorációval segítsék az új nemzedékeket eligazodni a mai világ útvesztőiben.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria