Gustavo Gutierrez: Látnunk kell a szegények fontosságát az egyházban

Kitekintő – 2015. május 22., péntek | 11:43

A Caritas Internationalis május 12. és 17. között Rómában tartott ülésén felszólalt Gustavo Gutierrez, a felszabadítás teológiájának atyja is – tudósít a Vatikáni Rádió.

A Nemzetközi Karitász római közgyűlése megválasztotta új elnökét a Fülöp-szigeteki Luis Antonio Tagle bíboros, Manila érseke személyében, aki a hondurasi Rodriguez Maradiaga bíborost követi a pozícióban.

A közgyűlés Egy emberi család: gondoskodni a teremtett világról címmel tanácskozott az örök városban.

A rendezvényen jelen volt a perui Gustavo Gutierrez, a felszabadítás teológiájának egyik alapítója is. A latin-amerikai pap a Vatikáni Rádióban elmagyarázta a felszabadítás teológiájának központi fogalmát, vagyis a szegények melletti döntést, ami azt jelenti, hogy látnunk kell a szegények fontosságát az egyházban.

Legyünk tudatában annak, hogy ez egy nagyon fontos tény. Ma jobban tudjuk, mint a múltban. A felszabadítás teológiája segített megérteni: az igazságosságért folytatott küzdelem a keresztény üzenet középpontjában áll – mutatott rá Gustavo Gutierrez.

A környezetvédelem és a szegénység összefüggéséről szólva Gutierrez atya hangsúlyozta, hogy ez egy összetett kérdés, amelyhez kapcsolódik a halál és az élet kérdése is. A szegénység tulajdonképpen a korai halált jelenti, amely igazságtalan. Ebből a szempontból a klímaváltozás is életről és a halálról szól. Nagyon fontos, hogy összekapcsolódjon a két probléma, mert globális kérdésről van szó.

A felszabadítás teológiájának mai jelentőségéről szólva a perui teológus rámutatott: ez nem változott az idők során – emlékeztet arra, hogy az egyház küldetése, hogy a szegényeket tegyük az első helyre, a döntés, hogy szolidárisak legyünk a szegényekkel. Ferenc pápa mindig ezt ismétli.

Arra a kérdésre, hogy ez maradjon-e meg az egyházon belül vagy a társadalom egészére, a civil társadalomra és a politikára is terjedjen-e ki, Gutierrez atya így válaszolt: a keresztény üzenet minden fontos értéke általános emberi érték: a szeretet, az igazságosság, mások tisztelete… Ezek nem az egyház magántulajdonát jelentik, hanem nagyon is emberiek, ahogy Jézus emberi!

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria