Gyakran fáj a fejed? Ehhez a szenthez fordulhatsz

2017. október 10. kedd 19:58

Párizsi Szent Dénest, a város első püspökét érdemes kérni, hogy járjon közben értünk enyhébb fejfájások vagy fájdalmas migrének idején – természetesen az orvosi segítség lehetőségeit sem hagyva figyelmen kívül.

A migrénnel foglalkozó kutatások szerint a betegség mintegy 39 millió embert érint az Egyesült Államokban, és egymilliárd ember szenved tőle szerte a világon. Más szóval: mindenki vagy ismer valakit, akinek migrénes rohamai szoktak lenni, vagy maga szenved tőlük.

A megfelelő orvosi segítség igénybevétele mellett kérhetjük szentek közbenjárását is; fejfájás esetén például fordulhatunk Párizsi Szent Déneshez, a tizennégy segítőszent egyikéhez. Dénes a 3. században Párizs első püspöke volt, aki vértanúhalált halt: karddal lefejezték – ábrázolásain gyakran láthatjuk saját fejével a kezében.

A legkorábbi forrás életéről a 600 körül keletkezett Passio SS. Dionysii Rustici et Eleutherii című legenda, amely azt állítja, Fábián pápa idején küldték Itáliából Galliába téríteni, azután, hogy a keresztényüldözés megsemmisítette a Lutetiában élő keresztény közösséget. Dénes társaival, Rusticusszal és Eleutheriusszal a Szajna szigetén telepedett le.

Dénes a sikeres térítések miatt szembekerült a pogány papokkal, akik arra ítélték, lefejezik Párizs legmagasabb pontján, a ma Montmartre néven ismert magaslaton, ami akkoriban feltehetően druida szent hely volt. Dénes és társai vértanúsága miatt kapta a hely ma ismert nevét: Montmartre, azaz: a mártírok hegye (ófrancia kifejezés). A Legenda Aurea szerint amikor lefejezték, fölkapta a fejét, és még két mérföldet ment, folytatva a prédikációt a bűnbánatról. Azon a ponton, ahol végül összeesett, szentélyt emeltek, ebből nőtt ki a későbbi Szent Dénes-székesegyház.

Szent Dénes mellett Avilai Szent Teréz, Szent István és Szent Balázs is hathatós közbenjárónak számít fejfájás esetén.

Istenünk, aki szent püspököd és vértanúd, Dénes révén a megváltó hitben Franciaország népét is részesítetted, megdicsőítetted őt számos csoda által vértanúsága előtt és után egyaránt. Add meg nekünk az ő hathatós közbenjárása által, hogy a hit, melyet ő gyakorolt és tanított, világosítsa meg életünk útját, hogy megoltalmazzon minket a lelkiismeret túlzásba vitt aggodalmaskodásától, s így ha vétkeztünk emberi gyarlóságunk miatt, hamar visszatérjünk Hozzád a valódi bűnbánat révén.

Könyörgök Hozzád azért is, hathatós segítőd érdemeire és közbenjárására való tekintettel teljesítsd kérésemet, melyet őáltala alázattal helyezek eléd, jámboran így szólván: Legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is.

A tizennégy segítőszent: az első századok keresztény vértanúi, akiket együtt hívnak segítségül. A hagyomány szerint e szentek a haláluk előtt ígéretet kaptak Istentől, hogy a hozzájuk fordulókat nagy bajokban megsegíthetik. Csoportjukba időnként és területenként olykor  más-más vértanúkat soroltak. Legtöbbször említett csoportjuk: Ákos, Borbála, Balázs, Cirjék, Dénes, Egyed, Erazmus, Euszták, György, Alexandriai Katalin, Kristóf, Antiochiai Margit, Pantaleon, Vitus. Litániájuk szerint Dénes a lelkiismeret nyugtalanságában is hatalmas pártfogó.

Forrás: Magyar katolikus lexikon

Forrás: Magyar katolikus lexikon; Aleteia.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-nem-lehet-megorizni-az-egyhaz-tanitasat-annak-tovabbfejlesztese-nelkul
Ferenc pápa: Nem lehet megőrizni az Egyház tanítását annak továbbfejlesztése nélkül!

Október 11-én a Szentatya jelentős beszédet intézett az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szervezett találkozó résztvevőihez a vatikáni szinódusi teremben. Hangsúlyozta az egyház hagyományának dinamikus, élő jellegét, és kiemelte a tanfejlődést a halálbüntetés kérdésében.

2017. október 16. hétfő
itt-talalkozo-leanyfalun
Idén is Leányfalun szervezték meg az állandó diakónusok találkozóját

Október 12. és 14. tartották a magyarországi állandó diakónusok és házastársaik, a diakonátus iránt érdeklődők ITT (Imádság, Tanulás, Találkozás) találkozóját és továbbképzését a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban. A szombati szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros volt.

2017. október 16. hétfő