Gyászmisét mutattak be XIX. Nerszész Péter örmény katolikus pátriárkáért Budapesten

Hazai – 2015. június 28., vasárnap | 17:05

A budapesti örmény katolikus lelkészségen június 28-án délelőtt Fülöp Ákos plébániai kormányzó mutatott be gyászmisét a június 25-én elhunyt pátriárkáért, aki egy hónappal ezelőtt járt Budapesten, és tett a helyi közösséget megerősítő látogatást az Orlay utcai kápolnában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hetvenöt esztendős főpásztor szívrohamban hunyt el egy bejrúti kórházban; Ferenc pápa részvéttáviratában felidézte szoros együttműködését a pátriárkával, akit odaadó lelkipásztornak ismert meg; aki a rábízott közösséget fáradhatatlanul szolgálta.

Fülöp Ákos, a teljes nevén Fogolykiváltó Boldogasszony és Világosító Szent Gergely-kápolna kormányzója, adminisztrátor-lelkipásztora a homíliában utalt az elhangzott evangéliumi történetre, Jairus lányának történetére, melyben a csodás gyógyulást átélők kifejezték hitüket, mely szerint Jézus az élet ura. Az ember nem ura sem az élet kezdetének, sem a végének, hiába nem akar erről tudomást venni a mai világ.

Az Istennel összekötő szál elvágását ahhoz hasonlította Fülöp Ákos, mint amikor egy pók sző egy gyönyörű hálót, majd egy hibásnak vélt szálat átvág – és kiderül, hogy az a szál tartotta az egész hálót… Ha elvágjuk az Istennel összekötő szálat, minden szál összekuszálódik életünkben – fogalmazott a szónok.

Mit kezdjünk mi, keresztények a betegséggel, akár a sajátunk, akár másé? Szükség van az orvosi segítségre, de a természetfölöttire, az isteni segítségre is. A beteg felajánlhatja szenvedését másokért, az egészségesek hordozzák őt – így tudunk részesei lenni egymás szenvedésének.

Amikor pedig a célegyenesbe tartó úton kell elkísérnünk a beteget, azzal a tudattal kell tennünk, hogy Jézushoz megy.

Fülöp Ákos felidézte a közelmúlt emlékeit XIX. Nerszész Péter pátriárka budapesti látogatásáról, aki ittléte során ellátogatott az Orlay utcai kápolnába is. Látható volt, hogy gyenge már a főpásztor, mégis végigvezette a hosszú liturgiát a Szent István-bazilikában. Érezték kedvességét, közelségét, ami megerősítette a kicsiny budapesti örmény katolikus közösséget.

Imádsággal kísérjük az örmény katolikus egyházat fájdalmában és majd az új pátriárka kiválasztásában – hangsúlyozta Fülöp Ákos, és elmondta: Erdő Péter bíboros a magyar egyház nevében kifejezte együttérzését az örmény katolikus egyház vezetőinek.

Mi is együttérzésünket fejezzük ki, és megerősítjük hitünket az örök életben; életünk az örök életbe vezessen minket, ahol Krisztus helyet készít nekünk – zárta szentbeszédét Fülöp Ákos.

A gyászmisét halotti liturgia követte, melyben óörmény nyelvű halotti ének egy részletét énekelték:

„Égi Jeruzsálemben,
az angyalok lakóhelyén,
ahol Hénoch és Illés
élnek vénen, galambképpen
az édeni ligetben,
méltóképpen dicsőülten:
irgalmas Úr, irgalmazz
elhunytaink lelkeinek.”

(Zsigmond Benedek fordítása)

XIX. Nerszész Péter, az Örmény Katolikus Egyház legfőbb vezetője 1940. január 17-én született Pierre Taza néven. 1965-ben szentelték pappá, majd 1990-ben püspökké. 1999 és 2015 között volt az örmény katolikusok elöljárója, az Örmény Katolikusok Kilikiai Házának katolikosz-pátriárkája.

XIX. Nerszész Péter pátriárka volt az, aki megkérte Ferenc pápát, hogy misézzen az örmény hívekért április 12-én a Szent Péter-bazilikában, az örmény népirtás centenáriumáról megemlékezve, amely alkalomból a Szentatya egyházdoktorrá avatta Nareki Szent Gergelyt. A pátriárka kezdeményezésére helyezték el a Vatikánban Világosító Szent Gergely szobrát II. János Pál pápa jelenlétében, mint ahogy az örmény szent nevét kapta az egyik udvar is a Vatikánban XVI. Benedek pápasága alatt.

Krisztus Istenünk, irgalmazz valamennyi elhunyt hívő lelkének, különösen Nerszész Péter szolgádénak. Ámen.

Fotó: Heim Pál, Lambert Attila

Videó: Metanoia

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria