Győr készülő szabadtéri keresztútjának alkotásaiból nyílt kiállítás

Kultúra – 2019. március 15., péntek | 14:02

Március 6-án, hamvazószerdán nyílt meg a készülő győr-belvárosi keresztút képzőművészeti alkotásait bemutató tárlat a Káptalandomb aljában található Triangulum Galériában. A tizennégy stáció hét domborműből, két grafikából és öt festményből áll, alkotóik győri vagy Győrhöz kötődő képzőművészek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megnyitón Veres András megyéspüspök kiemelte: „A művészek vállalták azt a papi és prófétai szolgálatot, hogy megosszák másokkal mindazt, amit ők megértettek Jézus keresztáldozatából, egy-egy stációból.”

A megnyitón köszöntőt mondott még Fekete Dávid alpolgármester, illetve a támogató vállalkozók nevében Bogisich Ferenc, a QP Zrt. vezérigazgatója. Az alkotókat képviselve Kurcsis László grafikus, a kiállítás rendezője mondta el gondolatait, majd Kovács-Gombos Gábor festőművész nyitotta meg a tárlatot Hermann Hessét idézve: „A művészet nem más, mint minden dolog mögött megmutatni Istent.”

Az eseményen ősbemutatóra is sor került: Bognár Krisztina énekművész, a Brenner János Hittudományi Főiskola (BJHF) Egyházzenei Tanszékének tanára; Nagy Tünde, a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium tanulója; valamint Pődör Lea, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház kántora előadásában fecsendült Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, a BJHF Egyházzenei Tanszékének vezetője, zeneszerző Ecce lignum crucis című alkotása, amelyet ez alkalomra komponált.

A szabadtéri keresztút a Győri Egyházmegye, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint elkötelezett helyi vállalkozók összefogásával valósul meg, mely a Nagyboldogasszony-székesegyháztól indulva érinti a Dunakapu, a Széchenyi és a Bécsi kapu teret, majd visszaér a székesegyházhoz. Az alkotásokat üvegbeton borítású, kétszer egyméteres tartószerkezetben függesztik fel az épületeken, vagy lábakra állítva.

A belvárosi kálvária megáldására április 15-én, nagyhétfőn 17 órakor kerül sor, majd április 19-én, nagypénteken 18 órai kezdettel járják végig az újonnan felállított keresztutat a hívek Veres András megyéspüspök vezetésével.

A győri keresztút stációi című kiállítás a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.) április 14-ig, hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg. 

Szöveg: Galambos Krisztina/Győri Szalon; Győri Egyházmegye

Fotó: Molnár György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria