Háború Obama és az amerikai püspökök közt

Kitekintő – 2012. február 8., szerda | 17:52

Obama háborút indít a katolikus egyház ellen – ezzel a címmel jelentették a lapok, hogy nyílt konfliktusba került az Egyesült Államok elnöke a püspöki karral.

Január közepén ugyanis az Obama-kormány kötelezte az egyházi fenntartású kórházakat és iskolákat is arra, hogy olyan egészségbiztosítást nyújtsanak, ami kiterjed a fogamzásgátlásra, sterilizációra és az abortáló hatású szerekre is. Ellenkező esetben hatalmas támogatásokat von meg az intézményektől az állam. 

A katolikus egyház 625 non-profit kórházat tart fenn az Egyesült Államokban, minden nyolcadik amerikai katolikus intézményben kezelteti magát. Ez a legnagyobb non-profit szektor az amerikai egészségügyben.  Egyetemből, főiskolából 230-at tart fenn az egyház, ezekben 65 ezer professzor dolgozik, és akkor még nem beszéltünk a középiskolákról, általános iskolákról, óvodákról – írja a Business Insider. A katolikusok száma 70 millió Amerikában. 

A katolikus püspökök sokáig támogatták Obama egészségügyi reformjait, amelyek állami támogatást nyújtanak azoknak, akiknek korábban nem volt semmilyen egészségügyi biztosításuk. Azonban régóta problémás számukra, hogy Obama abortuszpárti, és az adófizetők pénzéből nyújtandó biztosítás magába foglalja az abortuszt és a fogamzásgátlást, sterilizációt is. Az egyházak kivételt képeznek ez alól, azon egyházi intézmények azonban nem, amelyek nem csak az adott egyház híveit látják el. Ők eredetileg egy év haladékot kaptak a 2012 augusztus elsején életbe lépő törvény teljesítése alól, ezt azonban most eltörölték.

A CatholicVote.org számításai szerint eddig a 184-ből 169 amerikai püspök szólalt fel Obamáék lépése ellen, majd a püspöki kar hivatalos közleményben is tiltakozott. Timothy Dolan New York-i érsek a Wall Street Journalba írt cikket január 25-én. Püspöktársaihoz hasonlóan Timothy P. Broglio tábori érsek is pásztorlevelet írt, ezt azonban a hadsereg nem engedte felolvasni január 28-29-én a vasárnapi misén a tábori papok által. Az érsek február 3-án közleményben tiltakozott.

A kormány képviselője, a tulajdonképpeni egészségügyi minisztérium (U.S. Department of Health and Human Services) titkára, Kathleen Sebelius a U.S. Todayben próbálta védeni a lépést február 5-én, azonban maga a lap szerkesztősége is kritizálta őt, az amerikai alkotmányra és a vallásszabadságra hivatkozva, mondván, nem kötelezhetnek senkit hitelvei megszegésére. 

A Public Religion Research Institute felmérése szerint a katolikusok 52 százaléka is ellenzi Obama lépését, ami ellen négyszáz világi katolikus vezető is felszólalt, valamint számos ortodox és protestáns egyház is csatlakozott a katolikusok tiltakozásához. 

A katolikusok jelentős része hagyományosan a Demokrata Pártra szavaz, azonban 2008 óta egyre inkább elpártolnak tőle. A CatholicVote egyenest arról ír, hogy Obama tíz módon idegenítette el magától a katolikusokat. 

Magyar Kurír

(szg)