Hálaadás a termésért Baktalórántházán

2018. november 8., csütörtök | 8:53

Szentmisében adtak hálát az idei termésért Baktalórántházán október 21-én. Az oltár elé helyezett terméseket Lázár István plébános, kanonok, címzetes apát áldotta meg.

„Fogadd el, Szentatya, mindenható Isten,
ezt az adományt, mit áldozunk itt lenn.
Elhoztuk jó szívvel, mit földünk megtermett,
megköszönjük neked puha kenyerünket.
Áldd meg, szent Istenünk, dolgos két kezünket,
áldd meg földjeinket, virágos mezőket.
Kezedbe ajánljuk kicsiny városunkat,
egész nemzetünket, egész világunkat…”

A hívek együtt énekelték a termésfelajánlási éneket Baktalórántházán, az ősi, több mint 760 éves római katolikus templomban, az őszi hálaadó termésünnep ünnepi szentmiséjén.

Ha ősz, akkor itt a betakarítás és a hálaadás ideje. A munkálkodó ember várja munkájának eredményét, a föld termését, a sok szép kincset, javakat, melyeket a föld, a kert megterem, melyeket az ember elfogyaszthat, ételként családja asztalára tehet. Mindez a fáradságos munkán kívül az időjárásnak, a napsütésnek, az esőnek is köszönhető – Isten teremtő munkája, segítsége, áldása nem maradhat el, mert hiába fáradozik a földműves, a gazda, ha nincs munkáján Isten áldása.

A helyi keresztény egyesület kezdeményezésére és szervezésében, összefogva a katolikus plébániával immár második évben tartották meg az ünnepet. Már a szombati előkészületi napon gyűltek a termések, a kosarak, sokan elhozták vagy felajánlották gyümölcseiket, zöldségeiket, de hoztak a hívek lisztet, kenyeret, mézet, lekvárokat, kompótot és virágokat is – mindent, amit megterem a Nyírség ezen kis szegletében, Baktalórántháza futóhomokos földjén. Az ünnepi termésoltárt a Szűzanya lába elé helyezték. 

Szöveg és kép: Némethné Csubák Éva sajtóapostol, Baktalórántháza

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle