Hálaadás a termésért Baktalórántházán

2018. november 8. csütörtök 08:53

Szentmisében adtak hálát az idei termésért Baktalórántházán október 21-én. Az oltár elé helyezett terméseket Lázár István plébános, kanonok, címzetes apát áldotta meg.

„Fogadd el, Szentatya, mindenható Isten,
ezt az adományt, mit áldozunk itt lenn.
Elhoztuk jó szívvel, mit földünk megtermett,
megköszönjük neked puha kenyerünket.
Áldd meg, szent Istenünk, dolgos két kezünket,
áldd meg földjeinket, virágos mezőket.
Kezedbe ajánljuk kicsiny városunkat,
egész nemzetünket, egész világunkat…”

A hívek együtt énekelték a termésfelajánlási éneket Baktalórántházán, az ősi, több mint 760 éves római katolikus templomban, az őszi hálaadó termésünnep ünnepi szentmiséjén.

Ha ősz, akkor itt a betakarítás és a hálaadás ideje. A munkálkodó ember várja munkájának eredményét, a föld termését, a sok szép kincset, javakat, melyeket a föld, a kert megterem, melyeket az ember elfogyaszthat, ételként családja asztalára tehet. Mindez a fáradságos munkán kívül az időjárásnak, a napsütésnek, az esőnek is köszönhető – Isten teremtő munkája, segítsége, áldása nem maradhat el, mert hiába fáradozik a földműves, a gazda, ha nincs munkáján Isten áldása.

A helyi keresztény egyesület kezdeményezésére és szervezésében, összefogva a katolikus plébániával immár második évben tartották meg az ünnepet. Már a szombati előkészületi napon gyűltek a termések, a kosarak, sokan elhozták vagy felajánlották gyümölcseiket, zöldségeiket, de hoztak a hívek lisztet, kenyeret, mézet, lekvárokat, kompótot és virágokat is – mindent, amit megterem a Nyírség ezen kis szegletében, Baktalórántháza futóhomokos földjén. Az ünnepi termésoltárt a Szűzanya lába elé helyezték. 

Szöveg és kép: Némethné Csubák Éva sajtóapostol, Baktalórántháza

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
tizenkilencedik-alkalommal-kerestek-szent-erzsebet-utodat
Tizenkilencedik alkalommal keresték Szent Erzsébet utódát

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított Szent Erzsébet rózsája díjat Horváth Kálmánné, a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntese vehette át november 17-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Átadták a konferencia Eucharisztiához kötődő rajz- és fotópályázatának díjait is.

22:55
iden-rolla-janos-hegedumuvesz-vehette-at-szent-marton-dijat-pannonhalman
Idén Rolla János hegedűművész vehette át a Szent Márton-díjat Pannonhalmán

Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere vehette át november 16-án, a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-napján a főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által alapított Szent Márton-díjat.

19:50