Hálaadás a termésért Baktalórántházán

2018. november 8. csütörtök, 08:53

Szentmisében adtak hálát az idei termésért Baktalórántházán október 21-én. Az oltár elé helyezett terméseket Lázár István plébános, kanonok, címzetes apát áldotta meg.

„Fogadd el, Szentatya, mindenható Isten,
ezt az adományt, mit áldozunk itt lenn.
Elhoztuk jó szívvel, mit földünk megtermett,
megköszönjük neked puha kenyerünket.
Áldd meg, szent Istenünk, dolgos két kezünket,
áldd meg földjeinket, virágos mezőket.
Kezedbe ajánljuk kicsiny városunkat,
egész nemzetünket, egész világunkat…”

A hívek együtt énekelték a termésfelajánlási éneket Baktalórántházán, az ősi, több mint 760 éves római katolikus templomban, az őszi hálaadó termésünnep ünnepi szentmiséjén.

Ha ősz, akkor itt a betakarítás és a hálaadás ideje. A munkálkodó ember várja munkájának eredményét, a föld termését, a sok szép kincset, javakat, melyeket a föld, a kert megterem, melyeket az ember elfogyaszthat, ételként családja asztalára tehet. Mindez a fáradságos munkán kívül az időjárásnak, a napsütésnek, az esőnek is köszönhető – Isten teremtő munkája, segítsége, áldása nem maradhat el, mert hiába fáradozik a földműves, a gazda, ha nincs munkáján Isten áldása.

A helyi keresztény egyesület kezdeményezésére és szervezésében, összefogva a katolikus plébániával immár második évben tartották meg az ünnepet. Már a szombati előkészületi napon gyűltek a termések, a kosarak, sokan elhozták vagy felajánlották gyümölcseiket, zöldségeiket, de hoztak a hívek lisztet, kenyeret, mézet, lekvárokat, kompótot és virágokat is – mindent, amit megterem a Nyírség ezen kis szegletében, Baktalórántháza futóhomokos földjén. Az ünnepi termésoltárt a Szűzanya lába elé helyezték. 

Szöveg és kép: Némethné Csubák Éva sajtóapostol, Baktalórántháza

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda