Halála előtt Kalasnyikov bűnbánó levelet írt Kirill pátriárkának

Kitekintő – 2014. január 14., kedd | 11:58

Halála előtt nem sokkal a Kirill pátriárkának írt levélében vallotta be Mihail Kalasnyikov, hogy lelkifurdalás gyötri, amiért az általa tervezett fegyver számtalan ember életét oltotta ki – tudósít a pravmir.com.

Az orosz fegyvertervező, az AK-47-es gépkarabély megalkotója december 23-án hunyt el életének 95. évében. 2012 májusában hosszú, érzelmekkel teli levelet küldött az orosz egyház fejének, amelyben arról írt, hogy gyötri a lelkiismerete az általa kifejlesztett fegyverrel megölt áldozatok miatt.

Kalasnyikov korábban visszautasította, hogy felelősség terhelné a gépfegyverével meggyilkolt számtalan ember haláláért – tudósít a pravmir.com, ismertetve az Izvesztyija című orosz napilapban hétfőn publikált levelet.

„Ugyanaz a megválaszolatlan kérdés jön elő újra és újra: ha a fegyverem életeket követelt, akkor lehetséges, hogy én, mint keresztény és ortodox hívő felelős vagyok a halálukért?” – írta levelében. „Minél tovább élek, annál inkább szöget üt a fejembe ez a kérdés, és annál kíváncsibb vagyok, miért engedi az Úr az embereknek, hogy az irigység, kapzsiság és agresszió ördögi vágya kerítse hatalmába őket” – vetette fel a kérdést.

Arról is beszámolt a pátriárkának, hogy életében először 91 esztendősen lépett be egy templomba, és később megkeresztelkedett.

A Kalasnyikov saját levélpapírjára gépelt levelet az idős ember remegő kézzel írta alá, „Isten szolgája, a feltaláló Mihail Kalasnyikov” megnevezéssel illette.
Nem világos, hogy mennyit írt a levélből maga Kalasnyikov. Az Izvesztyija Kalasnyikov lányát idézte, aki úgy vélte, hogy egy pap segített apjának a levél megfogalmazásában.

Kirill pátriárka sajtótitkára tájékoztatása szerint megkapta a levelet, és válaszolt is arra. A válaszban kifejtette, hogy az egyháznak nagyon határozott az álláspontja: ha a fegyverek a haza védelmére szolgálnak, az egyház a megalkotóikat és a fegyvereket használó katonákat is támogatja. „Kalasnyikov az ország védelmére alkotta ezt a fegyvert, nem azért, hogy terroristák használhassák Szaúd-Arábiában” – fogalmazott a sajtótitkár.

A becslések szerint több mint 100 millió Kalasnyikov fegyvert adtak el világszerte. Megalkotója eddig mindig az ezeket megvásárló országok politikáját tette felelőssé az emberek haláláért. 2008-ban azt is kifejezte: fájdalmas látnia, hogy bűnözők is lőnek a fegyverével.

pravmir.com/Magyar Kurír