Hamarosan befejeződik a bátaszéki Nagyboldogasszony-templom tornyának felújítása

Hazai – 2014. augusztus 15., péntek | 10:55

Időkapszula elhelyezésével ünneplik a bátaszéki hívek templomuk tornyának újjáépítését. Az ország nyolcadik legmagasabb építménye októberre készül el. Az időkapszula lezárását és megáldását augusztus 17-én 19 órakor püspöki szentmisével ünneplik.

A Nagyboldogasszony tiszteletére épült bátaszéki plébániatemplom 83 méter magas tornyával országunk nyolcadik legmagasabb épülete. Tavasz óta folynak a templom tornyának helyreállítási munkálatai. A templomtorony harminc méter magas sisakjának statikai problémái már a kilencvenes években jelentkeztek, majd egy 2012. november végi szakértői vélemény életveszélyesnek nyilvánította azt. Udvardy György megyéspüspök ekkor megtiltotta a templom használatát. További vizsgálatok megállapították, hogy a harmincméteres toronysisak több mint 100 éves faszerkezete gombafertőzött, elkorhadt, ezért teljes egészében menthetetlen. A veszélyes toronysisakot 2013 tavaszán lebontották, és megkezdődött a felújítási folyamat.

A toronysisak teljes egészében új építmény lesz, de külalakját, méreteit tekintve a lebontott szerkezet tökéletes mása. A beruházásnak része a torony homokkő épületdíszeinek (párkányok, szobrok) restaurálása, így a rekonstrukció valóban teljes körű lesz. Az új toronysisak felépítése minden járulékos költségével közel 100 millió forintba kerül, amihez az Emberi Erőforrások Minisztériuma 30 millió, a Pécsi Egyházmegye szintén 30 millió forinttal járult hozzá. Fontos pénzügyi segítséget jelentettek továbbá a magánszemélyek és különböző vállalatok adományai, valamint az e célra szervezett jótékonysági koncertek bevételei.

Idén tavasszal indultak a kivitelezés látványos helyszíni munkálatai. A toronysisak szerkezetét a földön építik a templom kertjében, majd elemenként, daruval emelik fel és állítják össze. Mostanra elkészült a szerkezet legfelső eleme, melyben elhelyezik az időkapszulát, benne helyet kap egy-egy kép Ferenc pápáról és Udvardy György megyéspüspökről, valamint a pécsi székesegyház délkeleti tornyának egyik köve, mivel a székesegyházat szintén idén újítják fel, továbbá a lebontott torony fa- és rézanyagának néhány töredéke, valamint az adományozók listája. A toronysisak várhatóan október elejére készül el, tájékoztatta a Magyar Kurírt Sümegi József diakónus.


Az impozáns méretű, Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt, neogótikus stílusú római katolikus templom 1899–1902 között épült, terveit Hofhauser Antal készítette. Helyén állt Magyarország első ciszterci apátsága, amit a tatárok felégettek, majd 1347 körül épült újjá. A templom a török korban részben elpusztult, a romokra épült rá 1726–1750 között egy barokk templom, amit a 20. század első éveiben elbontottak.

A templomkertben láthatók az apátsági templom 1994–1996 között feltárt, 2001-ben helyreállított maradványai.

A mai neogótikus templom három hajóval, keresztházzal, tágas szentéllyel, északi oldalán kápolnával, a délin sekrestyével épült. Méretei jelentősek: külső hosszúsága 62,28 méter, szélessége 21,9 méter, a torony 82,45 méter magas. Érdekessége, hogy díszítései fafaragások: Jézus születése, feltámadása, Szent István (Vajk) megkeresztelkedése, s István országfelajánlása a Szűz Máriának. Négy életnagyságú szobra van, Szent Margit, Szent Erzsébet, Szent Imre és Gonzaga Szent Alajos kőből formált másai. Kitűnő állapotban lévő nagyméretű orgonával büszkélkedhet, melyet egy bizonyos Angster pécsi cég készített.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria