Harmadik napjához ért a vatikáni találkozó a kiskorúak védelmében

Kitekintő – 2019. február 23., szombat | 21:08

Február 21. és 24. között a vatikáni új szinódusi aulában tanácskoznak a világ püspökkari elnökei, szerzetesi elöljárói Ferenc pápa vezetésével a „Kiskorúak védelme az Egyházban” témakörről. Az első napon a felelősségre, a második napon az elszámoltathatóságra összpontosítottak a résztvevők.

Február 23-án, szombaton ismét a pápa jelenlétében és imádsággal kezdték meg az ülést. A „Veni, Creator Spiritus” himnuszt követően felolvasták Szent Pál Efezusiakhoz írt levelének egy részletét (Ef 5,1–11), amely arra buzdít, hogy a szeretetben járjunk.

„Mint Isten kedves gyermekei, legyetek az ő követői, és éljetek szeretetben, ahogy Krisztus is szeretett minket, és odaadta magát értünk jó illatú áldozati adományként az Istennek. Kicsapongásról és egyéb tisztátalanságról vagy kapzsiságról szó se essék köztetek, ahogy a szentekhez illik. Ocsmány, léha vagy kétértelmű szót ne ejtsetek ki. Ez sem illik hozzátok, annál inkább a hálaadás. Legyetek meggyőződve, hogy semmiféle erkölcstelennek, tisztátalannak, kapzsinak, más szóval bálványimádónak nincs öröksége Krisztus és az Isten országában. Senki ne vezessen félre benneteket üres beszéddel, mert ezek miatt éri Isten haragja a hitetlenség fiait. Tehát ne vállaljatok velük közösséget. Valaha sötétség voltatok, most azonban világosság az Úrban. Éljetek úgy, mint a világosság fiai. A világosság gyümölcse csupa jóság, igazságosság és egyenesség. Azt keressétek, ami kedves az Úr szemében. Ne legyen részetek a sötétség meddő tetteiben, inkább ítéljétek el őket.”

A szentírási részt követően elhangzott egy visszaélés áldozatának levele: „Úgy érzem magam, mint egy koldus a kastély kapuja előtt. Az igazság, az igazságosság, a fény koldusa vagyok, és mindaz, amit kapok, csak a csend és kevés információ, amelyet úgy kell kikaparnom. Fáradt és kimerült vagyok. (...) Fáj, mert visszaélést követtek el ellenem, mert nem mondják ki az igazságot, és mert azok, akiknek az igazság és a fény szolgáinak kellene lenniük, a sötétségben rejtőzködnek.”

A hosszú csendet követően a jelenlevők elmondtak egy imát: „Szent Isten, te az életszentségre hívtál bennünket, és elküldtél minket, hogy tanúságot tegyünk igazságodról. Az evangélium fényével világosítottál fel bennünket, és azt akarod, hogy a fény gyermekeiként éljünk. Kérjük, adj nekünk bátorságot, hogy kimondjuk az igazságot, és adj nekünk szabadságot, hogy megvalljuk felelősségünket. Ments meg minket a kísértéstől, hogy letagadjuk bűntetteinket és elrejtsük az igazságtalanságot. Adj erőt, hogy elölről kezdjük, és ne adjuk fel, amikor a bűn és a vétkesség elsötétítik az evangélium fényét. Erősítsd meg bizalmunkat Fiadban, aki maga az út, az igazság és az élet. Dicsőítsék nevedet örökké.”

Szombaton három előadás hangzott el a kiskorúak védelméről szóló vatikáni tanácskozáson. Délelőtt elsőként egy nigériai szerzetesnő, Veronica Openibo, a Szent Gyermek Jézus Társaság rendi elöljárója szólalt fel, ebben a témában: „Álljunk rendelkezésre: küldöttek vagyunk a világban”. Az afrikai szerzetesnő kifejezte kérését, hogy „ne rejtsünk el többé tényeket a hiba elkövetésétől való félelemben. Túl gyakran nyugalomban akarunk maradni, amíg elül a vihar. Ez a vihar azonban nem fog elülni. A hitelességünk forog kockán.”

A második előadást Reinhard Marx bíboros, müncheni érsek, a német püspöki konferencia elnöke tartotta, A hívők átlátható közössége témában. A bíboros hangsúlyozta: „A nyomon követhetőség és az átláthatóság nem a semmiből kerülnek elő. Állandó elkötelezettség eredményei, amelyet megvalósíthatunk külső szakértők segítségével is. Döntő jelentőségű az adminisztrációban dolgozók és a felelősök személyes hozzáállása. Lényegében arról a kérdésről van szó, hogy mennyire vagyunk készek igazolni saját tetteinket másokéval, és milyen mértékben hagyjuk, hogy mások gyakoroljanak ellenőrzést felettünk.”

A délutáni ülésszakon Valentina Alazraki mexikói újságíró, Vatikán-szakértő tartott előadást, Kommunikáció minden ember felé címmel. Hangsúlyozta: „Első ránézésre nem sok közös van a püspökök, bíborosok és közöttem, világi hívő, újságíró között, akinek nincsen semmiféle egyházi megbízatása. Mégis osztozunk egy nagyon fontos dologban: mindannyiunknak van egy édesanyja, azért vagyunk itt, mert egy anya a világra hozott minket. Anyaként nemcsak az újságírók képviseletében vagyok jelen, hanem minden anya, család és a civil társadalom nevében is.” Az előadó megosztotta tapasztalatait, és gyakorlati tanácsokat adott a résztvevőknek.

Az ülést követően este fél 6-tól az Apostoli Palota Királyi termében bűnbánati szertartáson vettek részt a vatikáni találkozó tagjai, Ferenc pápa vezetésével.

A háromnapos megbeszélés vasárnap délelőtt fél 10-kor szentmise bemutatásával zárul.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria