Harmadszor rendezték meg a Katolikus Társadalmi Napokat

2015. szeptember 12. szombat 20:54

A debreceni Kossuth téren tartották meg az idei Katolikus Társadalmi Napokat (Kattárs) szeptember 12-én. Az érdeklődők a katolikus egyház társadalmi tevékenységét és tanítását ismerhették meg közelebbről, a fókuszban az oktatás-nevelés állt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A református nagytemplom előtti téren a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye iskolái és más katolikus intézmények, például a Katolikus Karitász mutatkoztak be különböző sátrakban. Két nagyobb sátorban pedig kerekasztal-beszélgetések zajlottak különböző társadalmi témákról katolikus-keresztény szemszögből.

A munkára nevelésről beszélgettek Munkával a minőségibb életért címmel Somos László kaposfői plébános, a Kaposvári Egyházmegye cigánypasztorációs helynöke, Kruppa Tamás görögkatolikus egyetemi tanár és Kirilla Pál, az egyeki Szent János Általános iskola és Óvoda igazgatója. Kruppa Tamás hangsúlyozta, hogy a munka nem Isten büntetése, hanem éppen hogy jó dolog: az ember méltóságához járul hozzá, és általa Isten munkájának és az emberiség közös munkájának lehetünk részesei.

Somos László visszaemlékezett arra, hogy néhány éve még a település szakközépiskolába járó cigány gyermekei őszintén elképedtek, hogy munkába lépésük után mindennap járniuk kell majd dolgozni. A plébános rámutatott, hogy ezen nem csodálkozhatunk, hiszen 1990 után, amikor a cigányok gyakorlatilag országos szinten munkanélküliek lettek, a cigánytelepről soha senki nem járt dolgozni.

A közmunkaprogram bevezetése megmutatta, hogy a munka mennyire visszaadja az emberek méltóságát és önbecsülését. Azóta érezhetően megváltoztak az emberek, büszkébbek önmagukra – ez a pasztorációs munkára is jó hatással van – tette hozzá.

Kirilla Pál a cigányok újbóli munkába lépésének pozitív következményeit látja a gyerekeken: sokkal nyugodtabbak, mivel otthon kevesebb a veszekedés. Az igazgató arról is beszélt, hogy az életre való felkészítést, a munkára nevelést kiskorban kell elkezdeni; ezért is hoztak létre mintakertet az iskolában.

Somos László plébános beszámolt a kaposfői tanoda eredményeiről is: korábban alig végezték el a nyolcadik osztályt a cigánygyerekek, de amióta a kifejezetten az ő képi gondolkodásukra szabott felzárkóztató intézmény működik, gyakorlatilag senki sem bukott ki az iskolából.

A kerekasztal-beszélgetésen a munka mellett a pihenésről is szó esett. A résztvevők egyetértettek abban, hogy nem szabad munkaalkoholistává, túlhajszolttá válni: fontos, hogy legyen időnk megállni, a jó dolgokért hálát adni Istennek, és együtt lenni azokkal, akiket szeretünk.

A teremetésvédelem témájába belekóstoló beszélgetésen Aradi Csaba ökológus, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója, Hetesi Zsolt, a fenntartható fejlődés specialistájává vált asztrofizikus és Nagy Sándor Tibor, a nagyerdei állatkert volt igazgatója osztották meg gondolataikat az érdeklődőkkel.

Exponenciálisan nő a veszélyeztetett fajok száma – hangsúlyozta Nagy Sándor Tibor. A Föld sérülékenységéről beszélt Aradi Csaba is, Hetesi Zsolt pedig egyenesen azt állította, hogy rendszerszintű válságban van az emberiség, és az általunk okozott károk gyakorlatilag visszafordíthatatlanok, maximum csökkenthető a mértékük. Például az Eufrátesz vízhozama a 20. század eleje óta egyharmadával csökkent, és a világtengeren ma mindenütt műanyag darabok úsznak, csak hol mikroméretűek, hol egész szigeteket hoznak létre.

 

Ma az emberiség minőségi éhezést szenved – mutatott rá Hetesi –, hiszen a régi idők burgonyájához képest a mai krumpli csupán huszadrésznyi tápanyagot hordoz.

Aradi Csaba szerint a természetvédelemben a munka nagy részét a természet maga megteszi, ha hagyjuk. Nem véletlenül mondta a neves ökológus, Juhász Nagy Pál, hogy a környezetvédelem az ember önvédelme önmaga ellen.

Sok konferenciát rendeznek, de kevés a cselekedet, amit az is mutat, hogy a kiotói egyezmény aláírása óta nemhogy csökkent volna a széndioxid-kibocsátás a világban, hanem még 16 százalékkal nőtt – fűzte hozzá az ökológus.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői szóvá tették azt is, hogy a természettel kapcsolatos bűneinkkel is szembe kell néznünk, hiszen Isten a teremtett világ védelmére is hívott bennünket.

A kerekasztal-beszélgetések sorában foglalkoztak még a hit és a tudomány kapcsolatával, a genderkérdéssel és annak közpolitikai vonatkozásaival, a sport életre nevelő szerepével éppúgy, mint a közösségi szolgálat érettséghez való hozzájárulásával.

A katolikus iskolák társadalomban betöltött szerepéről Pápai Lajos győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia területi felelőse, Barcsák Marianna, a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet vezetőhelyettese és Bartháné Kmetty Éva, a Pedagógiai Szakszolgálat vezetője beszélgettek. A magyar iskolarendszer tanító rendjei is egy asztalhoz ültek: a piaristákat Labancz Zsolt tartományfőnök, a ferenceseket Bécser Péter P. Róbert, az esztergomi Temesvári Pelbárt Gimnázium, az orsolyitákat Matkovics Mária Emerica tartományfőnöknő képviselte.

A nagyszínpadon Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus, Csókay András idegsebész, agykutató és Gombocz János, a Testnevelési Egyetem professor emeritusa előadása után énekes és táncos bemutatókra került sor, szablyavívók és akrobatikus kosárlabdázók szórakoztatták a közönséget. A kisvárdai Szent László Katolikus Iskola diákjai a Legyetek jók, ha tudtok! című musicalt vitték színpadra, a nap pedig Tóth Vera koncertjével zárult.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
maria-maraton-amikor-csak-szived-visz-elore
Mária Maraton: Amikor csak a szíved visz előre

A Mariazellt és Csíksomlyót összekötő Mária Maraton kerékpárosai és futói 23 napra tervezett 1300 kilométeres útjuk 10. napján haladták át Budapesten. Erdő Péter bíboros áldásával indultak tovább céljuk felé, aki azért imádkozott, hogy teljesüljenek a maratonista zarándokok felajánlott kérései.

2016. június 27. hétfő
jubilans-hazasparok-talalkozoja-szombathelyi-szekesegyhazban-70567
Jubiláns házaspárok találkozója a szombathelyi székesegyházban

A szombathelyi székesegyházban idén négyszázkilencvennégy pár ünnepelte a házassági évfordulóját. Az ünnepi szentmisét Veres András püspök celebrálta.

2016. június 27. hétfő