Harmincöt Maros megyei önkormányzat támogatja a bözödújfalusi katolikus templom újjáépítését

Külhoni – 2018. január 17., szerda | 9:45

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által vezetett Maros megyei önkormányzatok támogatást nyújtanak a vízzel elárasztott, majd 2014-ben összeomlott bözödújfalusi katolikus templom újjáépítéséhez – írta január 15-i számában a Krónika című erdélyi magyar napilap.

Az érintett önkormányzatok a költségvetési megszorítások ellenére segítik az építkezést, mert véleményük szerint ez Maros megye egyik fontos magyar közösségi ügye. A vízzel elárasztott egykori Bözödújfalu közigazgatásilag Erdőszentgyörgy városhoz tartozik.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere az MTI-nek január 15-én elmondta, hogy a harmincöt Maros megyei önkormányzat felajánlása az építkezés összköltségének kicsivel több mint felét teszi ki. A javítási munkálatok miatt tavaly leeresztett bözödújfalusi víztározó feltöltése folyamatban van. Csapadékos téli időjárás esetén a vízszint május táján érheti el a templom szintjét. Jó esély van arra, hogy ezt megelőzően felépítsék azt a részt, amely később víz alá kerül.

Az egykori katolikus templom helyére olyan létesítményt terveztek, amely a korábbi település valamennyi felekezetét képviselné. A tervek szerint harminckét cölöpre építik fel a templomhajó falait és a tornyot úgy, hogy a padlószint a vízszint fölé kerüljön. A torony kiállítások, a hajó falai által közrezárt fedetlen tér rendezvények helyszíne lehet. Az építményt – a tervek szerint – egy hídon keresztül lehet majd megközelíteni a partról.

Az egykori Bözödújfalu vízzel elárasztott római katolikus temploma 2014. június 29-én omlott össze. A Ceaușescu-diktatúra utolsó éveiben kezdték építeni azt a 625 méter hosszú és 28 méter magas gátat, amely a Küsmöd patak vízét duzzasztotta fel Erdőszentgyörgy közelében. A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre Bözödújfalu helyén, a vízből kiemelkedő templomtorony azonban a romániai falurombolás szimbólumává vált. A víztározó 1994-ben nyelte el teljesen Bözödújfalut, amelynek lakóit korábban a szomszédos településekre költöztették.

Forrás: MTI

Fotó: Bözödújfalu Facebook-oldal; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria