Három segédpüspököt kapott a belga prímás

Kitekintő – 2011. február 24., csütörtök | 12:01

Három új segédpüspököt nevezett ki XVI. Benedek pápa a brüsszeli egyházmegyébe, Andre-Joseph Leonard érsek, belga prímás segítségére. Jean-Luc Hudsyn-t, Jean Kockerols-t és Leon Lemmens-t április 3-án szentelik püspökké a koekelbergi bazilikában.

A szakértők szerint semmi különös nincs abban, hogy egyszerre három segédpüspököt nevezet ki a pápa Brüsszel számára, mivel az egyházmegyében az előző években is általában három segédpüspök szolgált az érsek mellett.

Andre-Joseph Leonardot 2010 januárjában nevezte ki a pápa a nyugdíjba vonult Godfried Danneels bíboros helyére Mechelen-Brüsszel érsekévé, a belga egyház prímásává. Leonardot a „belga Ratzingernek” is nevezik a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos zéró toleranciája miatt.

Leonardot kinevezése után a sajtó azzal támadta, hogy „túl konzervatív”. Nem sokkal kinevezése után lemondott Roger Vangheluwe püspök, miután korábbi visszaélésekre derült fény. Ezután júniusban négyszáz, papok elleni panasz került nyilvánosságra, majd a rendőrség berontott a püspöki kar ülésére, és elkobozta a püspöki kar szexuális visszaéléseket kivizsgáló bizottságának iratait, átnézte a számítógépeiket, és két püspök sírját is felnyitották a székesegyházban, amiből diplomáciai összezörrenés támadt a Vatikán és Belgium között. Azonban mindennek kapcsán vádat senki ellen nem emeltek Belgiumban.

Még nagyobb felháborodást keltett, amikor a prímás azt nyilatkozta, hogy az AIDS egyfajta „immanens igazságszolgáltatás” a homoszexualitásért, úgy magyarázva ezt, hogy ha nem bánunk megfelelően a természettel, az sem bánik velünk megfelelően; és ha rosszul kezeljük az emberi szeretet mélyebb értelmét, akkor az katasztrófát okoz minden szinten – írja a CNA.

Magyar Kurír

(szg)