Háromszáz éves a fuldai székesegyház

2012. augusztus 8. szerda, 15:01

1712-ben épült a barokk építőművészet egyik remekműve, Fulda székesegyháza, mely egyben a város jelképe.

Az 1712. augusztus 14-én, Megváltó Krisztus (Sankt Salvator) tiszteletére és nevével szentelték el a templomot, a frank barokk építész, Johann Dientzenhofer (1663–1726) alkotását.

A katedrálisban helyezték örök nyugalomra a németek apostolaként is ismert Szent Bonifácot (672/675–754), a fuldai bencés apátság alapítóját. A kolostor körül kiépült város a középkorban a műveltség egyik legjelentősebb központjává vált.

Augusztus 14-én és 15-én, Szűz Mária mennybevétele ünnepén tartja a fuldai püspökség a város székesegyházának 300. évfordulóját. A jeles esemény alkalmából koncerteket szerveznek és több szentmisét mutatnak be. A fuldai Vonderau Múzeumban október 3-ig tekintheti meg a nagyközönség A 300 éves fuldai székesegyház és alkotója, Johann Dientzenhofer című kiállítást.

A jubileumi ünnepről itt találnak további információkat, német nyelven.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek