Szent György-hegyi hárslevelű lett az év piarista bora

Megszentelt élet – 2014. december 11., csütörtök | 22:08

A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett borverseny díjazottja december 11-én vehette át a kitüntető oklevelet. A győztes bor, mely az év piarista boraként kerül forgalomba, a Nyári Pince „Hárslevelű 2012” bora lett – tájékoztatta szerkesztőségünket a Piarista Rend Magyar Tartománya.

A régi piarista borászati hagyományokat felélesztő pályázaton idén a száraz fehérborok versenyeztek. A díjszoklevelet Nyári Ödön, a Nyári Pince tulajdonos-borásza vette át.

A piaristák – a kegyesrendiek – évszázadok óta tanítanak, 1642 óta Magyarországon is számos iskolát alapítottak. Manapság is több ezer gyermeket, fiatalt oktatnak általános iskoláikban, gimnáziumaikban, óvodáikban és szakiskolájukban. Emellett jelentős szerepük volt a piaristáknak a magyarországi borkultúra fejlesztésében is, szőlészeteik mintagazdaságokká fejlődtek az évszázadok alatt.

A rend második magyarországi iskolája úgy jött létre 1685-ban, hogy Szelepcsényi György esztergomi érsek szőlőket hagyott a kegyesrendiekre a Kiskárpátok alján, a Pozsony megyei Szentgyörgyön. Később is sok piarista rendház megélhetéséhez járultak hozzá a kisebb-nagyobb szőlők és pincék. Több nagyobb birtok is volt a rend tulajdonában, melyekből hazai és nemzetközi versenyek díjnyertes borai kerültek piacra. (Például a Balaton-felvidéki Dörgicsén, valamint Tokaj közelében Mádon és Sátoraljaújhelyen) 

A II. világháború után a kommunista diktatúra által elvett birtokok szőlőterméséből származó bor hiánya társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékek elvesztését is jelentette.

A rendszerváltást követően 2008-ban indult el a munka, hogy a rend újjáélessze a régi hagyományokat. Egy évvel később, az első alkalommal kiírt borválogatásra, nem lévén saját szőlőterülete a rendnek, olyan borászatokat hívtak meg, amelyek a balatoni és a tokaji régiókban, hagyományos piarista szőlőtermő földek közelében fekszenek. A szakértőkből és a rend képviselőiből álló zsűrinek az volt a feladata, hogy a beérkezett pályázatok közül kiválassza azt a bort, mely Az év piarista bora címre érdemes és méltó. Ettől kezdve a kitűnő minőségű győztes borok Piarista borként kerültek palackozásra, címkézésre és forgalomba.

2010-től már országoskörű a vetélkedés. A minden évben megrendezendő borválogatás egyik célja, hogy a feltörekvő, komoly szakmai munkát végző magyar gazdák borait megismertesse a borkedvelő közönséggel. A másik cél pedig, hogy a rend borászati hagyományainak társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékei újjászülessenek, és közösségek épüljenek belőlük, nemcsak a piarista családon belül, hanem minden borszerető ember között.

A válogatásra idén is kitűnő minőségű borok érkeztek. A régi piarista szőlőtermő vidékekről és az ország legkülönbözőbb borvidékeiről származó fehérborok mindegyike tehát méltón képviselte a rend hírnevéhez illő hagyományt és minőséget.

A szakértőkből és a piarista rend képviselőiből álló öttagú zsűri tagjai Nyeste Pál SP, a nagykanizsai gimnázium igazgatója, Freund Tamás agykutató, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke és Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke voltak, a zsűri elnöke Rohály Gábor. 

A május végén rendezett értékelésen százpontos rendszerben íz, zamat, szín és illat alapján pontozták és rangsorolták a borokat. A kóstolás vakon történt, a zsűri tagjai csak a döntésük után ismerhették meg a borokat készítő borászatok neveit. A szakmai zsűri által kiválasztott bor Az év piarista boraként kerül forgalomba, a termelő nevének és címének feltüntetésévél.

A GYŐZTES PINCÉSZET ÉS BOR

Az idei verseny győztese: Hárslevelű 2012, száraz fehérbor (750 ml), a Szent György-hegyi Nyári Pincészet bora

A 415 m magas bazaltkupolás Szent György-hegy a Balaton-felvidék nyugati végén található. Vulkanikus lejtőin évszázadok óta folyik szőlőtermesztés, a hegyoldal tele van bazaltból épült pincékkel.

A Nyári-birtok kezdeti 0,4 hektárnyi területe mára 7,5 hektárra bővült, a szőlőbirtok hagyományos fajtái, az olaszrizling, szürkebarát és chardonnay mellé cserszegi fűszerest, rajnai rizlinget, kéknyelűt és hárslevelűt is telepítettek a fajtakínálat bővülése érdekében. „Értéket teremteni és értéket megóvni” – ez a Nyári Pince filozófiája. A pincészet immár harmadik alkalommal nyerte el a Piarista bor címet (Szürkebarát 2008, Kéknyelű 2009, Hárslevelű 2012).

A hárslevelű a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtája, kedveli a badacsonyi vulkanikus melegebb talajt. A szeptember közepén szüretelt szőlő reduktívan erjedt, majd másfél évig hordóban, finomseprőn érlelődött. Gazdag beltartalmú, testes, gyümölcsös bor, melyet a kevés maradékcukor széppé és teljessé tesz.

Fogyasztása 13 °C-ra hűtve javasolt. Alkoholtartalom: 15 %vol.

Fotó: Szathmáry Melinda (Piarista Rend Magyar Tartománya)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria