Házaspárokkal lelkigyakorlatoztak az atyák

2014. augusztus 13., szerda | 19:57

A MÉCS Családközösségek által szervezett papi lelkigyakorlat idén augusztus 4. és 7. között zajlott Budapesten, Bíró László püspök vezetésével – tájékoztatta a MÉCS szerkesztőségünket.

A programot kétévente rendezik meg az érdeklődő papság számára, több pap és házaspár tanúságtevő szolgálatával. Az idei alkalom résztvevői színes közösséget alkottak: volt köztük börtönlelkész, teológiai tanár, egyházmegyés pap, szerzetes, kórházlelkész; akadtak fiatalok és idősebbek az anyaország különböző tájairól és a határon túlról.

Bíró László püspök felemelő elmélkedésekben szólt a papi identitásról. „A hivatás örömhír, ajándék, Isten bizalma irántunk. A papság nem foglalkozás, hanem feladatkörtől független létállapot. A meghívás nem egy régmúlt mozzanat, hanem állandó történés, folyamatos teremtés Isten részéről. Hogy e szüntelen hívásra hogyan válaszolunk – ez papi életünk története” – mondta. Hangsúlyozta, hogy a papi identitást mindenekelőtt az élő, napi istenkapcsolat, az imádság erősíti.

Az elmélkedések után a házaspárok és a papok baráti légkörű beszélgetések során osztották meg egymással saját hivatásuk örömeit és nehézségeit.

„Valahogy így képzelhette el az Úr Jézus a jövő egyházát: olyan evangelizáló közösségként, amelyben papok és világi hívek – ki-ki a maga hivatásában – együtt munkálkodnak Isten országáért. A MÉCS-ben a papokkal közösen végzett szolgálat kapcsán egyre nyilvánvalóbb számunkra, mennyire így van ez. A lényeg mindkét hivatásban ugyanaz: hogy az életünket teljesen odaadjuk Istennek” – fogalmazta meg záró tanúságtételében az egyik férj a két állapotszentség egymást erősítő egységét.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: család, imádság
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd