Házasság hete 2016 – „Szeretet: szenvedély és döntés”

2016. február 4. csütörtök 17:00

Február 4-én Budapesten sajtótájékoztatón mutatták be az országszerte február 7-én kezdődő házasság hete rendezvényt. „A szeretet: szenvedély és döntés” jelmondattal meghirdetett programsorozat a házasság építésének szükségességére, a mindenkori megújulás lehetőségére hívja figyelmet.

A budapesti I. Számú Központi Házasságkötő Teremben élénk médiaérdeklődés mellett zajló sajtótájékoztató résztvevőit köszöntve Novotny Zoltán sportújságíró, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke a házasság hete mozgalom elindításának célját hangsúlyozta: ezen a héten a társadalom figyelmét arra szeretnék iránytani, hogy a házasság érték, élnek körülöttünk vonzó mintát adó példaképek.

A házasság hete a „van segítség” üzenetét jelenti azoknak, akik nehézségekkel küzdenek házasságukban, és megszólítja az elköteleződésre készülő fiatalokat is. A 19 éve 21 országban megrendezett házasság hete 2008 óta azáltal is jelentőséget kapott, hogy politikusok, közéleti személyiségek álltak a kezdeményezés mögé – emlékeztetett a sportújságíró.

Az Egyesült Királyságból Richard és Maria Kane szorgalmazására indult egyhetes programsorozatot Magyarországon kilencedik alkalommal rendezik meg különböző egyházi és civil szervezetek összefogásával, negyedik éve Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége fővédnökségével.

Az idei év mottóját – „A szeretet: szenvedély és döntés” – a házasság hete „házaspár arca”, Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin választották.

A sajtótájékoztatón felszólaltak Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke; Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója, a házasság hete mozgalom országos koordinátora; Fekete Károly püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke; Barát Katalin pszichiáter, családterapeuta, a Magyar Családterápiás Egyesület vezetőségének tagja, valamint a Hegedűs házaspár.

Bíró László püspök a házasság hete jelmondatához kapcsolódva a házasság építésének szükségességére hívta fel a figyelmet. Rámutatott: a házasság jövő és remény, ezért a jelenben feladat, melyet gondozni kell.

II. János Pál és XVI. Benedek pápa megnyilatkozásai nyomán a püspök arra kérdezett rá, mi adja a szenvedély mélységét. A köznapi szóhasználattal szemben ugyanis, amely a gyorsan múló érzelmet, lobogást érti szenvedély alatt, valójában a szenvedély segít egyre mélyebben megélni a házasság lényegi elemeit, segít egyre inkább szeretni, a házastárshoz tartozni. Radikalitás, őszinte, kizárólagos odafigyelés a másikra. A szenvedélyes szeretet táplál; ha szükséges, gyógyít. Segít, hogy a szeretet egészen átjárjon a másik iránt – ez a szenvedély.

A házasság hete ezeket a kérdéseket veti fel a pároknak: Mennyire hűségesek döntésükhöz? Mennyire vannak közel egymáshoz, gazdagodik-e a kapcsolatuk? Építik-e egymással a közösséget, keresik-e az utat egymás felé? Mennyire élik meg a találkozás képességét, misztériumát? Ezekkel a kérdésekkel minden párnak foglalkoznia kell – szögezte le Bíró László.

A családreferens püspök Vasadi Pétert idézve azt hangsúlyozta, hogy a hűség döntés: őt választottam, ezért szeretném megismerni, szeretném építeni a vele való közösséget. E nélkül a döntés nélkül nincs házasság. Olyan társadalomban élünk, melyben az emberek, különösen a fiatalok nehezen döntenek.

Hogyan tudjuk döntésképessé segíteni őket, hogyan tudunk mellettük állni az érési folyamatban? – tette fel a kérdést a szülőknek Bíró László, és a felnőtt társadalom felelősségét hangsúlyozta.

Fekete Károly püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke is a házasság gondozásának szükségességét emelte ki.

Kopik, elhasználódik, életápolásra van szükség – fogalmazott, majd a házasság hete kezdeményezést méltatva örömét fejezte ki, hogy az egyházak meg tudják mutatni a házasságok szolgálatában végzett munkájukat.

Ez a hét „vitamindózist” ad a kapcsolatnak, „megoldókulcsokat” ajánl fel, ott, ahol a kapcsolat hiányokat szenved. A bemutatott vonzó életpéldák, a házaspároknak ajánlott programok képesek fokozni az életkedvet, hiszen egy jókedvű házaspárt látva az közvetítődik, hogy az emberek képesek boldogítani egymást. A hét a hűség, az egymás iránti figyelem, gyengédség, a „villámhárító” humor és derű felfedezésére hív – emelte ki a püspök, majd így fogalmazta meg legfontosabb üzenetként a bátorítást: mindenkinek megvan a lehetősége megtalálni élete társát, és megtalálni a megújulást.

Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója rámutatott: világszerte több millió ember hisz abban, hogy a jó házasság, a boldogságot adó család az ember számára az egyéni és társadalmi kibontakozás és boldogulás egyik fő forrása, ezért kiemelt figyelmet kell kapnia. Ezt az odafigyelést biztosíthatja a házasság hete országszerte meghirdetett több mint 200 programja. A hét egyik fontos üzenete, ahogy ezt a sajtótájékoztatón minden hozzászóló megerősítette, hogy a házasságot ápolni kell, hogy kibontakozhasson mindaz, amit rejt. Mitől lesz még jobb? – ebben szeretne segíteni a kezdeményezés.

A kiadó igazgatója kiemelte a programok közül azokat a lehetőségeket, melyek a párkapcsolatukban gondokkal küzdő házastársaknak igyekeznek szakmai segítséget nyújtani. A házasság hete országos koordinátora így buzdított: Ne törődjünk bele a nehézségekbe, legyünk készek tanulni, változtatni!

Hungarikum, amit már néhány ország átvett tőlünk, hogy a házasság hetére felkérünk mintát adó párokat, a házasság hete „arcait”, mert a jó példa vonzóvá teheti a társadalomban élő gyakorta negatív képet. Ezzel is szeretnénk üzenni azoknak, akik nem tekintik célnak a házasságot – tette hozzá Herjeczki Kornél. – A szervezők létrehozták a házasság hete honlapját, ahol megtalálhatók a programok, és bekapcsolódásra bátorítják a helyi közösségeket, hogy vigyék közel az emberekhez a tartós és örömteli házasság megélésének példáit.

Barát Katalin pszichiáter, családterapeuta nemzetközi és hazai kutatások alapján hangsúlyozta a tartós elkötelezett párkapcsolat fontosságát.

A kötődési kapcsolat olyan lényegi életfeltétel az ember számára, melyre a bölcsőtől a sírig szüksége van. Egy olyan másikra van szüksége, aki külső és belső nehézségek esetén érzelmileg elérhető, és olyan támogatást ad, amire szükségünk van. Felnőttként ezt a kötődési kapcsolatot a házasságban, tartós párkapcsolatban tudjuk megélni. A kapcsolat biztonsága a legfőbb záloga annak, hogy életünk különböző területein, munkánkban kibontakozzunk testileg és lelkileg, jól érezzük magunkat – hangsúlyozta a szakember.

Rámutatott ugyanakkor a párkapcsolatok sérülékenységére is, amit részben a társadalmi és egyéni elvárások túlzott mértéke okoz. Emlékeztetett: amit ma a házasságtól akarunk, azt korábban egy fél falu vagy egy nagyon nagy család tudta biztosítani. Idetartozik az anyagi és érzelmi biztonság, a barátság, a szenvedélyes szerelem, a háztartás tökéletes ellátása.

Ezek a túlzott elvárások feszültséget okoznak a házasságban, és gyakori következmény az elégedettség csökkenése. Az emberek válasza pedig a szétválás, amely előtt közel nincs annyi gát, mint egykor. Az első házasságok mintegy 45 százaléka, a második házasságok 60 százaléka végződik válással, de nem azért, mert az emberek csalódnak a házasság intézményében, hanem mert úgy érzik, nem találták meg a tökéletes párt – véli a családterapeuta.

Örvendetes ugyanakkor, hogy a segítségkérők száma is nő. Míg korábban főként gyermekeik problémáival kerestek szakembert a házaspárok, most kapcsolatuk megerősítését, javítását keresik – mondta Barát Katalin. – A nehézségek hátterében gyakran kommunikációs probléma, érzelmi elhidegülés vagy a harmadik megjelenése áll.

A családterapeuta azt a tapasztalatát fogalmazta meg, hogy jó eredményeket érnek el azok, akik erőfeszítéseket tesznek a kapcsolat megújulásáért, majd hangsúlyozta, ez a befektetés a legjobb, mert általa végül sokkal többet kap az ember. Végül azokra a programokra hívta fel a figyelmet Barát Katalin, melyek keretében akár anonim módon is segítséget kérhetnek az érintettek.

Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin arról beszéltek, hogy mit jelent számukra a házasság. Hegedűs Endre szerint a körülöttünk látható sok negatív példa alapján a házasságot lehetetlen küldetésnek kellene tartanunk. Ugyanakkor hangsúlyozta: valóban, az ember a házasság szentségének megélésére akkor képes, ha a két emberrel ott van harmadikként Isten. 

Istennel együtt lehetséges – vallja a 37 éve házasságban élő művész.

Hegedűs Endre a hit nyújtotta segítséget emelte ki életüket bemutatva, melyben magasságok és mélységek éppúgy voltak, mint minden házasságban. A nehézségeken átsegítő eszközként a játékosságot, a feszültséget feloldó humort és a megállást, lenyugvást adó imádságot említette. Emlékeztetett: különbözőek vagyunk, de Isten szeretete és a drága kincsként ápolt szeretet átsegít a nehéz pillanatokon.

Hegedűs Katalin a segítséget adó eszköztárhoz sorolta még az egymásra szánt idő, a bizalom, a hűség és a becsület fontosságát, az egymással folytatott elmélyült beszélgetéseket és a közösen átélt élményeket.

Csodálatos úton haladunk, kéz a kézben, kölcsönösen a másik boldogabbá tételének vágya által vezérelve. A mai napig újabb szépségeket fedezünk fel egymásban. Házasságban élni nagyszerű kihívás és kaland, sehol máshol nem megtapasztalható örömök forrása – fogalmazta meg üzenetként Hegedűs Katalin.

A házasság hete központi megnyitóját istentisztelet keretében tartják február 7-én, vasárnap 10 órai kezdettel a budapest-fasori református templomban.

A hét során országszerte rengeteg programmal várják az érdeklődőket. Lesznek előadások, koncerttel egybekötött beszélgetések a Hegedűs házaspárral, konferenciák, flashmobok, stand-up comedy, valamint csendes nap, filmvetítés, gyertyafényes vacsora.

A házasság hetét lezáró szentmisét Bíró László családreferens püspök mutatja be február 14-én 18.30 órai kezdettel a budapest-terézvárosi Avilai Szent Teréz-plébániatemplomban.

Részletes program: Házassághete.hu.

Fotó: Thaler Tamás

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-romak-integraciojarol-es-az-egyhazak-szereperol-rendeztek-konferenciat-budapesten
A romák integrációjáról és az egyházak szerepéről rendeztek konferenciát Budapesten

„A romák magyarországi integrációja – Az egyházak szerepe” címmel rendeztek konferenciát a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen február 20-án. Az eseményen részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Székely János szombathelyi megyéspüspök.

2018. február 21. szerda
ferenc-papa-imadkozom-azokert-akik-eretneknek-belyegeznek
Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban jelent meg.

2018. február 21. szerda
Mai evangélium – 2018. február 22.

Mai evangélium – 2018. február 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 16,13–19

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 22.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 22.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle