Házasság hete 2016 – „Szeretet: szenvedély és döntés”

2016. február 4. csütörtök 17:00

Február 4-én Budapesten sajtótájékoztatón mutatták be az országszerte február 7-én kezdődő házasság hete rendezvényt. „A szeretet: szenvedély és döntés” jelmondattal meghirdetett programsorozat a házasság építésének szükségességére, a mindenkori megújulás lehetőségére hívja figyelmet.

A budapesti I. Számú Központi Házasságkötő Teremben élénk médiaérdeklődés mellett zajló sajtótájékoztató résztvevőit köszöntve Novotny Zoltán sportújságíró, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke a házasság hete mozgalom elindításának célját hangsúlyozta: ezen a héten a társadalom figyelmét arra szeretnék iránytani, hogy a házasság érték, élnek körülöttünk vonzó mintát adó példaképek.

A házasság hete a „van segítség” üzenetét jelenti azoknak, akik nehézségekkel küzdenek házasságukban, és megszólítja az elköteleződésre készülő fiatalokat is. A 19 éve 21 országban megrendezett házasság hete 2008 óta azáltal is jelentőséget kapott, hogy politikusok, közéleti személyiségek álltak a kezdeményezés mögé – emlékeztetett a sportújságíró.

Az Egyesült Királyságból Richard és Maria Kane szorgalmazására indult egyhetes programsorozatot Magyarországon kilencedik alkalommal rendezik meg különböző egyházi és civil szervezetek összefogásával, negyedik éve Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége fővédnökségével.

Az idei év mottóját – „A szeretet: szenvedély és döntés” – a házasság hete „házaspár arca”, Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin választották.

A sajtótájékoztatón felszólaltak Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke; Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója, a házasság hete mozgalom országos koordinátora; Fekete Károly püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke; Barát Katalin pszichiáter, családterapeuta, a Magyar Családterápiás Egyesület vezetőségének tagja, valamint a Hegedűs házaspár.

Bíró László püspök a házasság hete jelmondatához kapcsolódva a házasság építésének szükségességére hívta fel a figyelmet. Rámutatott: a házasság jövő és remény, ezért a jelenben feladat, melyet gondozni kell.

II. János Pál és XVI. Benedek pápa megnyilatkozásai nyomán a püspök arra kérdezett rá, mi adja a szenvedély mélységét. A köznapi szóhasználattal szemben ugyanis, amely a gyorsan múló érzelmet, lobogást érti szenvedély alatt, valójában a szenvedély segít egyre mélyebben megélni a házasság lényegi elemeit, segít egyre inkább szeretni, a házastárshoz tartozni. Radikalitás, őszinte, kizárólagos odafigyelés a másikra. A szenvedélyes szeretet táplál; ha szükséges, gyógyít. Segít, hogy a szeretet egészen átjárjon a másik iránt – ez a szenvedély.

A házasság hete ezeket a kérdéseket veti fel a pároknak: Mennyire hűségesek döntésükhöz? Mennyire vannak közel egymáshoz, gazdagodik-e a kapcsolatuk? Építik-e egymással a közösséget, keresik-e az utat egymás felé? Mennyire élik meg a találkozás képességét, misztériumát? Ezekkel a kérdésekkel minden párnak foglalkoznia kell – szögezte le Bíró László.

A családreferens püspök Vasadi Pétert idézve azt hangsúlyozta, hogy a hűség döntés: őt választottam, ezért szeretném megismerni, szeretném építeni a vele való közösséget. E nélkül a döntés nélkül nincs házasság. Olyan társadalomban élünk, melyben az emberek, különösen a fiatalok nehezen döntenek.

Hogyan tudjuk döntésképessé segíteni őket, hogyan tudunk mellettük állni az érési folyamatban? – tette fel a kérdést a szülőknek Bíró László, és a felnőtt társadalom felelősségét hangsúlyozta.

Fekete Károly püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke is a házasság gondozásának szükségességét emelte ki.

Kopik, elhasználódik, életápolásra van szükség – fogalmazott, majd a házasság hete kezdeményezést méltatva örömét fejezte ki, hogy az egyházak meg tudják mutatni a házasságok szolgálatában végzett munkájukat.

Ez a hét „vitamindózist” ad a kapcsolatnak, „megoldókulcsokat” ajánl fel, ott, ahol a kapcsolat hiányokat szenved. A bemutatott vonzó életpéldák, a házaspároknak ajánlott programok képesek fokozni az életkedvet, hiszen egy jókedvű házaspárt látva az közvetítődik, hogy az emberek képesek boldogítani egymást. A hét a hűség, az egymás iránti figyelem, gyengédség, a „villámhárító” humor és derű felfedezésére hív – emelte ki a püspök, majd így fogalmazta meg legfontosabb üzenetként a bátorítást: mindenkinek megvan a lehetősége megtalálni élete társát, és megtalálni a megújulást.

Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója rámutatott: világszerte több millió ember hisz abban, hogy a jó házasság, a boldogságot adó család az ember számára az egyéni és társadalmi kibontakozás és boldogulás egyik fő forrása, ezért kiemelt figyelmet kell kapnia. Ezt az odafigyelést biztosíthatja a házasság hete országszerte meghirdetett több mint 200 programja. A hét egyik fontos üzenete, ahogy ezt a sajtótájékoztatón minden hozzászóló megerősítette, hogy a házasságot ápolni kell, hogy kibontakozhasson mindaz, amit rejt. Mitől lesz még jobb? – ebben szeretne segíteni a kezdeményezés.

A kiadó igazgatója kiemelte a programok közül azokat a lehetőségeket, melyek a párkapcsolatukban gondokkal küzdő házastársaknak igyekeznek szakmai segítséget nyújtani. A házasság hete országos koordinátora így buzdított: Ne törődjünk bele a nehézségekbe, legyünk készek tanulni, változtatni!

Hungarikum, amit már néhány ország átvett tőlünk, hogy a házasság hetére felkérünk mintát adó párokat, a házasság hete „arcait”, mert a jó példa vonzóvá teheti a társadalomban élő gyakorta negatív képet. Ezzel is szeretnénk üzenni azoknak, akik nem tekintik célnak a házasságot – tette hozzá Herjeczki Kornél. – A szervezők létrehozták a házasság hete honlapját, ahol megtalálhatók a programok, és bekapcsolódásra bátorítják a helyi közösségeket, hogy vigyék közel az emberekhez a tartós és örömteli házasság megélésének példáit.

Barát Katalin pszichiáter, családterapeuta nemzetközi és hazai kutatások alapján hangsúlyozta a tartós elkötelezett párkapcsolat fontosságát.

A kötődési kapcsolat olyan lényegi életfeltétel az ember számára, melyre a bölcsőtől a sírig szüksége van. Egy olyan másikra van szüksége, aki külső és belső nehézségek esetén érzelmileg elérhető, és olyan támogatást ad, amire szükségünk van. Felnőttként ezt a kötődési kapcsolatot a házasságban, tartós párkapcsolatban tudjuk megélni. A kapcsolat biztonsága a legfőbb záloga annak, hogy életünk különböző területein, munkánkban kibontakozzunk testileg és lelkileg, jól érezzük magunkat – hangsúlyozta a szakember.

Rámutatott ugyanakkor a párkapcsolatok sérülékenységére is, amit részben a társadalmi és egyéni elvárások túlzott mértéke okoz. Emlékeztetett: amit ma a házasságtól akarunk, azt korábban egy fél falu vagy egy nagyon nagy család tudta biztosítani. Idetartozik az anyagi és érzelmi biztonság, a barátság, a szenvedélyes szerelem, a háztartás tökéletes ellátása.

Ezek a túlzott elvárások feszültséget okoznak a házasságban, és gyakori következmény az elégedettség csökkenése. Az emberek válasza pedig a szétválás, amely előtt közel nincs annyi gát, mint egykor. Az első házasságok mintegy 45 százaléka, a második házasságok 60 százaléka végződik válással, de nem azért, mert az emberek csalódnak a házasság intézményében, hanem mert úgy érzik, nem találták meg a tökéletes párt – véli a családterapeuta.

Örvendetes ugyanakkor, hogy a segítségkérők száma is nő. Míg korábban főként gyermekeik problémáival kerestek szakembert a házaspárok, most kapcsolatuk megerősítését, javítását keresik – mondta Barát Katalin. – A nehézségek hátterében gyakran kommunikációs probléma, érzelmi elhidegülés vagy a harmadik megjelenése áll.

A családterapeuta azt a tapasztalatát fogalmazta meg, hogy jó eredményeket érnek el azok, akik erőfeszítéseket tesznek a kapcsolat megújulásáért, majd hangsúlyozta, ez a befektetés a legjobb, mert általa végül sokkal többet kap az ember. Végül azokra a programokra hívta fel a figyelmet Barát Katalin, melyek keretében akár anonim módon is segítséget kérhetnek az érintettek.

Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin arról beszéltek, hogy mit jelent számukra a házasság. Hegedűs Endre szerint a körülöttünk látható sok negatív példa alapján a házasságot lehetetlen küldetésnek kellene tartanunk. Ugyanakkor hangsúlyozta: valóban, az ember a házasság szentségének megélésére akkor képes, ha a két emberrel ott van harmadikként Isten. 

Istennel együtt lehetséges – vallja a 37 éve házasságban élő művész.

Hegedűs Endre a hit nyújtotta segítséget emelte ki életüket bemutatva, melyben magasságok és mélységek éppúgy voltak, mint minden házasságban. A nehézségeken átsegítő eszközként a játékosságot, a feszültséget feloldó humort és a megállást, lenyugvást adó imádságot említette. Emlékeztetett: különbözőek vagyunk, de Isten szeretete és a drága kincsként ápolt szeretet átsegít a nehéz pillanatokon.

Hegedűs Katalin a segítséget adó eszköztárhoz sorolta még az egymásra szánt idő, a bizalom, a hűség és a becsület fontosságát, az egymással folytatott elmélyült beszélgetéseket és a közösen átélt élményeket.

Csodálatos úton haladunk, kéz a kézben, kölcsönösen a másik boldogabbá tételének vágya által vezérelve. A mai napig újabb szépségeket fedezünk fel egymásban. Házasságban élni nagyszerű kihívás és kaland, sehol máshol nem megtapasztalható örömök forrása – fogalmazta meg üzenetként Hegedűs Katalin.

A házasság hete központi megnyitóját istentisztelet keretében tartják február 7-én, vasárnap 10 órai kezdettel a budapest-fasori református templomban.

A hét során országszerte rengeteg programmal várják az érdeklődőket. Lesznek előadások, koncerttel egybekötött beszélgetések a Hegedűs házaspárral, konferenciák, flashmobok, stand-up comedy, valamint csendes nap, filmvetítés, gyertyafényes vacsora.

A házasság hetét lezáró szentmisét Bíró László családreferens püspök mutatja be február 14-én 18.30 órai kezdettel a budapest-terézvárosi Avilai Szent Teréz-plébániatemplomban.

Részletes program: Házassághete.hu.

Fotó: Thaler Tamás

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-ujsagiroknak-eleg-kizsakmanyolasbol-segiteni-kell-az-afrikaiakat-fejlodni
Ferenc pápa az újságíróknak: Elég a kizsákmányolásból, segíteni kell az afrikaiakat fejlődni!

Június 21-én este, a genfi egynapos látogatása végén, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire.

2018. június 22. péntek
papszentelesre-varva-vagy-az-emberek-szolgalatara
Papszentelésre várva – Vágy az emberek szolgálatára

Kisiván Csabát, a Kaposvári Egyházmegye diakónusát június 23-án szenteli áldozópappá Varga László megyéspüspök. Dobai Barna Ottót ugyanezen a napon szenteli áldozópappá Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

2018. június 22. péntek