Hazatér Rómából Ruppert József

Hazai – 2012. június 25., hétfő | 16:38

A római magyar közösség június 24-én, a vasárnapi szentmisén búcsúzott Ruppert József piarista atyától, aki 21 éven át élt és dolgozott Rómában és most elöljárói döntése alapján hazatér Magyarországra, a budapesti piarista rendházba.

A Piarista Rend generális asszisztenseként került Rómába, kezdetben Közép Európa; később Olaszország is hozzá tartozott. Ezzel párhuzamosan rendi általános posztulatárként piarista boldoggá- és szenttéavatási ügyeket intézett.

Rendi megbízatásai mellett a Szent István Alapítvány elnöke és a zarándokház igazgatója, a Pápai Magyar Intézet Vigilancia Bizottságának tagja, majd 2007-től elnöke volt. 14 éven keresztül lelkipásztorként gondozta a firenzei magyar közössséget is, és felkarolta a magyar boldoggáavatási ügyeket is. Nem csak azokkal az ügyekkel törődött, amelyeknek ő volt a posztulatora. Számos ügy annak köszönhetően ért célba, hogy Ruppert József a háttérből mozgatta és segítette.

Munkája elismeréseként a magyar kormány 2009-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét adományozta neki.

Az utolsó római magyar szentmisének bensőséges hangulatot adott, hogy Ruppert József június 25-én ünnepli 70. születésnapját, amely alkalomból köszöntötte őt a közösség – tájékoztatta szerkesztőségünket Németh László.

Magyar Kurír