Helytállás, kiállás, felkészülés – Böcskei László nagyváradi püspök a romániai pápalátogatásról

2019. január 11. péntek, 19:54

Talán nem túlzás azt mondani, a pápalátogatás híre bearanyozza nemcsak évkezdésünket, de az egész évünket. Böcskei László nagyváradi megyéspüspököt január 11-én kérdezett a Romkat.ro katolikus portál munkatársa az apostoli út hivatalos bejelentése kapcsán.

Már benne volt a levegőben, mindenki várta a hír bejelentését – fogalmazott Böcskei László –, és mindenki, egyházi személyek és világi hívek egyaránt, bízott abban, hogy közelebbről érintett lesz a programban.

„Húsz éve járt utoljára pápa Romániában, a mostani látogatás pedig azért is nagy öröm, mert nemcsak a fővárosba, hanem többek közt Csíksomlyóra is ellátogat a Szentatya. Ez a történelmi egyházak számára nagy-nagy öröm, hiszen arra a helyre látogat a pápa, ahonnan mi az erőt merítjük, ahol a Szűzanya gondoskodását évszázadokon keresztül érezhették nemcsak a katolikus hívek, de az egész magyar nép.”

A megyéspüspök három fogalmat emelt ki a pápalátogatással kapcsolatban. „Az egyik a helytállás. Korábban, a romániai püspökök ad limina látogatása alkalmával elmondhattam a Szentatyának, hogy a hívek nagyon várják már a látogatását. Ha visszagondolunk az elmúlt néhány évtizedre, látjuk, hogy a hívek szépen kitartottak az Egyház és a pápa iránti hűségükben, a pápalátogatás pedig egyfajta elismerése ennek, de főként megerősít abban, hogy tovább járjuk a hit útját. A Szentatyával való találkozás Rómában mindig megerősödést jelent, de amikor ő jön el hozzánk, az övéihez, azzal még inkább megerősíti a híveket a hitben, az Egyház iránti hűségükben.

Emellett a kiállás fogalma is eszembe jutott. Napjainkban hangsúlyosan szükségünk van bátorításra, és azt hiszem, ezt hozza el a Szentatya a számunkra: megerősít, hogy ne mondjunk le az értékeinkről, továbbra is becsüljük nagyra hitünket, továbbra is építsük közösségeinket, így haladjunk előre a hit útján. Beszédeiben gyakran kitér arra, hogy ne háttérkeresztények legyünk, hanem a hitünket ott kell megélnünk, ahol zajlik az élet. Ő pedig most ehhez a kiálláshoz, felvállaláshoz hoz nekünk bátorítást, erőt. Ugyanakkor a pápalátogatás nem csak a katolikusoknak szóló lelkipásztori esemény, hiszen a Szentatya kisugárzása hatással van az ökumenére, valamint a társadalmi élet egyensúlyának megteremtésére is. Nagy szükségünk van hitünkben arra, hogy keressük és megtaláljuk az összefogás lehetőségét, mely úton haladva együtt tudjuk építeni a jövőt nemzetiségtől, felekezettől, társadalmi státusztól függetlenül. Inspiráljon bennünket ez a látogatás, illetve az előkészület arra, hogy félretegyük az előítéleteinket: próbáljunk kicsit egymásra figyelni, egymásra találni, és így összefogva a jó ügyét szolgálni az Egyházban és a társadalomban egyaránt.

A harmadik fogalom a felkészülés, hiszen a látogatás komoly készületet igényel: amit egyelőre tehetünk, az, hogy vállaljuk ezt a szép, áldott feladatot, és imádkozunk a látogatás sikeréért. Sokszor imádkozunk a Szentatyáért, de most imádkozzunk azzal a gondolattal, hogy a felkészülés időszakában vele együtt akarunk tenni azért, hogy a közegben, ahol élünk, több legyen a jó, a szép, a megélhető pozitívum.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle