Hiánypótló piarista intézmény létesült a fogyatékkal élők segítésére

2018. május 20. vasárnap 18:45

A Piarista Rend Magyar Tartománya sajtóközleményben tájékoztat a Kilátó fejlesztőközpont létrehozásáról.

2018. január 31-én megalakult a Piarista Rend Magyar Tartományának új intézménye, a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Módszertani Fejlesztőközpont. A belső egyházi jogi személy megalapításával egyidejűleg, alapos tervezés után megkezdődött a váci ferences kolostor felújítása is. 2019 közepétől a volt rendház biztosít helyet az intézménynek, de a szolgáltatások egy részét már az idei ősztől nyújtja a Kilátó Központ.

A Kilátó célja, hogy elsősorban fogyatékos és sajátos nevelési igényű gyerekeknek, fiataloknak segítsen életpályájuk megtervezésében, mellettük álljon és kísérje őket a munkaerőpiaci beilleszkedéshez fontos fordulópontoknál. A Központ indulása után elsősorban az enyhén értelmi fogyatékos, nagyothalló, siket, gyengénlátó, vak, mozgásszervi fogyatékos, beszédfogyatékos, autizmus spektrumzavarral élő fiataloknak tud érdemben segítséget nyújtani.

Ehhez a Kilátó különböző munkadiagnosztikai, pályaorientációs, munkaerőpiaci és mentor szolgáltatásokat kínál, és egyben módszertani, mentorképzési központként működik. A módszertani, kutató-fejlesztő munka elősegíti, hogy a fogyatékos gyermekek és fiatalok a leghatékonyabb, hiánypótló szolgáltatásokban részesüljenek, a széleskörűen biztosított szolgáltatások pedig folyamatos visszacsatolást jelentenek majd a Kilátóban folyó szakmai, módszertani feladatok ellátásához.


2018. augusztusig befejeződik a Kilátó működését megalapozó kutató- fejlesztő szakmai munka, 2018 decemberéig pedig a szolgáltatások pilot jellegű kipróbálása. Ennek keretében kialakítják a Kilátó teljes szolgáltatási rendszerét, ebben a fejlesztési időszakban erősíti meg és építi ki a rend kapcsolatait a helyi köznevelési, munkaügyi, szociális partnerekkel. Augusztusra elkészül az egyéni és csoportos tanácsadások pontos tartalma, eljárásrendje, a Kilátó munkadiagnosztikai vizsgálatainak protokollja, a mentorálás és mentorképzés teljes módszertana.

„A tervek szerint az alapos előkészítő munkára építve hamarosan útjára indulhat az ország első komplex, fogyatékos személyeket támogató pályaorientációs és munkaerőpiaci fejlesztő központja, ami a Piarista Rend számára is új – örömmel és felelősséggel vállalt – tevékenységeket, kihívást jelent”– mondta Labancz Zsolt piarista tartományfőnök.

A Központ létrehozását Magyarország Kormánya támogatta, a kolostor felújításához és a szakmai koncepció kidolgozásához a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosított forrást. A Kilátó-központ szakmai partnere a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és a térségben működő piarista oktatási intézmények.

A Kilátó piarista fejlesztőközpont május 24-én szakmai workshopot tart Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében, ahol elsősorban fogyatékos emberek érdekvédelmi szervezeteinek, civil közösségeinek mutatják be a Kilátó szakmai koncepcióját. A workshop keretében sor kerül a tervek, fejlesztési elképzelések közös megvitatására.

Forrés és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda