Hilarion metropolita: Ausztriában vagy Magyarországon találkozhatna a moszkvai pátriárka és a pápa

Kitekintő – 2015. június 29., hétfő | 10:55

Kirill pátriárka és Ferenc pápa első találkozójának egy „semleges ország” adhatna helyszínt, például Ausztria vagy Magyarország – nyilatkozta Hilarion volokalamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus külügyi vezetője a Corriere della Sera olasz napilap vasárnapi számában. Az MTI tájékoztatása.


Hilarion metropolita úgy fogalmazott: „Nem szerepel az agendában Ferenc pápa látogatása Moszkvába. Programban szerepel viszont egy találkozó Kirill pátriárka és a pápa között.”

Hozzátette: úgy gondolja, hogy a moszkvai pátriárka és a katolikus egyházfő találkozója egy „semleges országban” lesz, ami azt jelenti, hogy nem Moszkvában vagy Rómában. Jelezte, hogy már több ország ajánlkozott a találkozó helyszínéül, ezek közül Ausztriát és Magyarországot nevezte meg.

A moszkvai patriarchátus külügyminisztere úgy fogalmazott, nem akarja és nem is tudja megmondani, hogy a találkozóra 2015-ben sor kerül-e. Megjegyezte, hogy a találkozót elő kell készíteni, és egy közös nyilatkozat is megelőzhetné Kirill pátriárka és Ferenc pápa részéről.

„Az a reményem, hogy ez a pápa és ez a pátriárka békül meg egymással” – mondta Hilarion, hozzáfűzve, hogy a moszkvai pátriárka és a katolikus egyházfő közötti találkozó húsz éve a tervek között szerepel. 1997-ben II. Alekszij pátriárkának II. János Pállal kellett volna találkoznia, de akkor a találkozó elmaradt. „Most napról napra közelebbinek tűnik, de elő kell készíteni” – tette hozzá.

Tavaly – novemberi törökországi látogatásáról hazafelé tartva a repülőúton – Ferenc pápa azt mondta újságíróknak, bármikor készen áll a moszkvai pátriárkával találkozni.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria