Filoni bíboros: az Egyház az iraki keresztények mellett áll

Nézőpont – 2014. augusztus 11., hétfő | 14:54

Augusztus 11-én Fernando Filoni bíboros, a pápa iraki küldötte rövid nyilatkozatot adott a Vatikáni Televíziós Központnak iraki utazása előtt – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Beszámolva a vasárnap délutáni pápai fogadásról, elmondta: a Szentatya már több ízben kinyilvánította, milyen érzékenyen érinti őt ez a rendkívül nehéz helyzet, amely Irakban alakult ki sok keresztény, de sok más kisebbség számára is, akiket üldöznek, és menekülésre kényszerítenek. Valószínűleg egymillió kitelepítettről van szó, akik biztos helyet keresnek életük és jövőjük számára.

Határozottan érezhető a Szentatya gondoskodása, aggodalma. Minden bizonnyal szeretne személyesen jelen lenni e szerencsétlen helyzetű emberek között – mondta Filoni bíboros. „Rám bízta a feladatot, hogy tolmácsoljam érzelmét, mélységes szeretetét és azt, hogy együtt érez ezekkel a nélkülözőkkel.”

„Az az érzésünk, hogy ezek a keresztények ennyi nehézség után azt gondolhatják, ez az ország már nem az övék. Irak hagyományosan olyan ország, ahol nagyon sokféle valóság él együtt. Befogadó ország, ahol történelmileg, az évszázadok során kisebbségek és a többségi lakosság együtt éltek. Valóban kár lenne, ha ez a gazdagság elveszne” – nyilatkozta a Népek Evangelizációja Kongregáció prefektusa.

Filoni bíboros küldetése elsősorban bátorítás, buzdítás a bizalomra, spirituális, erkölcsi és pszichológiai jellegű: „Jelenlétem pszichológiailag bátorítani kívánja a keresztényeket: van jövőjük. Meggyőződésem, hogy a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy az országban a keresztényeknek legyen jövőjük, biztonságban érezhessék magukat. A keresztények érezzék azt is, hogy az egyetemes Egyház velük van, nem hagyja őket sorsukra. Jelenlétük értékes azon a földön.”

Ferenc pápa mindennek tudatában van. Filoni bíboros missziójának része, hogy a hatóságokat fogékonnyá tegye e problémára; továbbá tanulmányozni, hogy hogyan lehet konkrét segítséget nyújtani a jelenlegi helyzetben és a közeljövőben.

A bíboros köszönetet mond missziója során a hatóságoknak, az egyházi és nem egyházi szervezeteknek, mindenkinek, aki az üldözött lakosság érdekében tevékenykedik. „Azt hiszem, hogy összefoglalva ezek lesznek misszióm aspektusai” – zárta a Vatikáni Televíziós Központnak (CTV) adott nyilatkozatát Fernando Filoni bíboros.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria