„Isten kegyelméből vagyok, aki vagyok” – Herendi János 50 éves papi jubileuma Bátaszéken

Hazai – 2015. július 2., csütörtök | 11:47

Június 28-án, vasárnap a bátaszéki Nagyboldogasszony-templomban aranymiséjét ünnepelte Herendi János plébános – adja hírül a Pécsi Egyházmegye.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Herendi János bátaszéki plébánost, tiszteletbeli kanonokot, címzetes cikádori apátot 1965. június 20-án szentelték pappá. Papi szolgálatának ötven esztendejéből negyvenötöt töltött jelenlegi szolgálati helyén, a Tolna megyei Bátaszéken. Papi jelmondata: „Isten kegyelméből vagyok, aki vagyok.”

Herendi János Dunaszekcsőn született, vallásos családban. Általános iskolába járt, amikor a városba került Némedi Ferenc káplán; a fiatalok nagyon megkedvelték őt. Kirándult, focizott a gyerekekkel, télen korcsolyázni, nyáron horgászni vitte őket. Herendi Jánosban ekkor érlelődött meg a gondolat, hogy ő is úgy szeretne a fiatalokkal foglalkozni, ahogyan azt a káplán tette. Elkezdett komolyabban foglalkozni a hittel, a vallással, az egyházzal. Elsős gimnazista volt Mohácson, amikor Cserháti József későbbi pécsi püspök (akkor a győri szeminárium tanára) egyházmegyei kirándulásra vitte kispapjait. Ellátogattak Dunaszekcsőre is, így elegyedhetett beszélgetésbe Cserháti Józseffel. A későbbi püspök megkérdezte, nem lenne-e kedve Győrben, a bencéseknél folytatni tanulmányait.


Így a gimnázium második osztályát már Győrben kezdte. Érettségi után a győri szemináriumba került, ott végezte a teológia szakot, hiszen a pécsi szemináriumot több másikkal együtt 1952-ben megszüntették. Győrben végzett, majd 1965-ben az akkor már pécsi megyéspüspök Cserháti József szentelte fel.

A szentelése utáni nyarat a bonyhádi plébánián töltötte, Cserháti püspök első szenteltjeként. Bonyhádról Tevelre, Simontornyára, majd Himesházára helyezték. 1970 nyarán került Bátaszékre. Bátaszéken hárman szolgáltak: egy plébános és két káplán. Abban az időben Várdomb és Báta még nem tartozott Bátaszékhez. Herendi atya káplánja kezdetben Sebestyén Ferenc volt, aki sajnos autóbaleset áldozata lett. Rajta kívül Kövesdi János, Pál József és Cziglányi Zsolt szolgáltak ott. 2003-ban, a bátaszéki templom felszentelésének 100. évfordulóján tartott ünnepi szentmisén Mayer Mihály püspök diakónussá szentelte Sümegi Józsefet, a bátaszéki gimnázium igazgatóját. „Azóta is ő a jobb kezem” – mondta Herendi János.


A plébános büszke arra, hogy sok gyerek iratkozott be hittanra, köztük olyanok is, akiknek szülei annak idején nem részesültek hitoktatásban. A legutóbbi elsőáldozók között voltak nagyobbak is, azaz ötödikesek, hatodikosok. Szép számmal vannak ministránsok is. A plébános eddigi szolgálata alatt két papot is szenteltek; jelenleg is van kispapjuk.

Herendi János papi jelmondata Szent Páltól vett idézet: „Isten kegyelméből vagyok, aki vagyok.”

Isten kegyelméből vagyunk, akik vagyunk. Nem az a fontos, hogy mik vagyunk, hanem az Isten bennünk élő, kiteljesítő szeretete.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria