„Kalo Meripo” – konferencia a roma holokausztról Hodászon

Kishírek – 2015. augusztus 18., kedd | 15:04

Augusztus 16-án kora délután, a cigány nyelvű Szent Liturgiát követően „Kalo Meripo – roma holokauszt – jubileumi megemlékezés a II. világháború befejezéséről” címmel konferenciát rendeztek Hodászon. A Hajdúdorogi Metropólia beszámolója.

A Magyar Romák Társulási Egyesülete és a Lindri Egyesület a Hodászi Görögkatolikus Cigány Egyházközség támogatásával valósította meg a rendezvényt.

A megnyitót A cigányok múltja, jelene, jövője címmel Rézműves István Zsoltnak, a Lindri Egyesület elnökének előadása követte, majd Csonka Ferenc, a Fehérbot Sportegyesület és a Magyar Romák Társulási Egyesülete elnöke a következő témáról szólt: A fogyatékkal élő emberek sorsa a II. világháború tükrében. Végül Berki Krisztina PhD-hallgató, a Lindri Egyesület alapító tagja zárta az előadások sorát (Összefogás az emlékezés tükrében).

A hozzászólásokat és észrevételeket zárszó, majd autentikus cigányzene és táncbemutató követte.

A konferencián részt vettek a helyi közélet és az intézmények vezetői, valamint a helyi érdeklődők mellett meghívott vendégek érkeztek Nyíregyházáról is, és az elhatározás igen hamar megszületett: a konferenciának – fontos témákat érintve – mindenképp lesz folytatása.

Fotó: Hajdúdorogi Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria