„Keresni kell Istent mindenben, mindenütt” – a 35. Rimini Meeting ötödik napja

Nézőpont – 2014. augusztus 30., szombat | 17:10

Közéleti témákkal, az igazságossággal és a keresztény identitás kérdéseivel foglalkoztak augusztus 28-án csütörtökön Riminiben. Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora helyszíni tudósítását közöljük.

„Az igazság egy találkozás” címmel került sor találkozóra a 35. Rimini Meeting ötödik napján – ezzel a címmel jelentették meg a Ferenc pápa hétköznap reggel, a Szent Márta házban elmondott szentbeszédeit tartalmazó kötetet is. Antonio Spadaro jezsuita, a Civiltà Cattolica folyóirat főszerkesztője az első interjú elkészítésének kulisszatitkaiba nyújtott betekintést: „a Szentatyával töltött három délután nem újságírói munka volt, hanem spirituális élmény, emberi és lelki értelemben is. Ő nem válaszokat ad, hanem neked válaszol személyesen, és tudatában van minden találkozás egyediségének. Egyébként úgy éreztem magam mellette, mint aki egy működő vulkánra ült. Amikor ezt mondtam neki, elmosolyodott” – idézte fel emlékeit a jezsuita atya. „A Szentatya gondolatai mindig nyitottak a valóságra” – folytatta. „Nála a valóság mindig felülmúlja az elveket, az elképzeléseket.” A pap-újságíró elmondta, a pápa számára a valóság nem statikus, ezért a lelki életünk sem lehet az, csakis dinamikus. A Szentatya hangsúlyozta: „A valóság mindig mozog. Nem tudod megállítani. Neked kell kimozdulni. A perifériára kell menni, mert a periféria a valóság. És az megváltoztat téged. Keresni kell Istent mindenben, mindenütt.”

Spadaro atya azt is kiemelte, a keresztény identitás sem puszta koncepció Ferenc pápa számára. A keresztény identitás dinamikus tapasztalat. Ugyanakkor a Szentatya óv saját gondolataink bálványimádásától és a lelkesedésből származó fanatizmustól is. Három dolog azonban nagyon fontos: egyedül Istent imádni; szeretni egymást s mások szolgálatára lenni; és a saját példánkon keresztül megmutatni nemcsak azt, hogy miben hiszünk, hanem azt is, hogy miben remélünk, ki az, akinek helye van a bizalmunkban. „Az identitásunk nem azzal azonos, amik vagyunk, hanem amit remélünk!”


Az Emmausz felé haladva – a világ minden útján témához kapcsolódva Javier Echevarría Rodríguez püspök, az Opus Dei prelátusa elmondta: „Istennek fontosak vagyunk, mint az emmauszi tanítványok. Az egyház mindig találkozni akar az emberekkel, de ehhez ki kell lépnünk önmagunkból. Ha megéljük a szeretetet, az élet teljes.” Javier atya arról is beszélt, hogy közösségük, az Opus Dei már a kezdetekkor az egzisztenciális perifériák felé vette útját: „a szenvedő ember, a szegények és a betegek, de az értelmiségiek és egyetemisták felé is fordult”.

A Közélet – igazságosság és ingyenesség kérdéskört illetően Javier Prades López, a Madridi San Dámaso Egyetem rektora és Luciano Violante, az olasz parlament nyugalmazott alsóházi elnöke beszélgettek. Az ingyenesség az igazi igazságosság kulcsa. Violante utalt Jézus szavaira: „ingyen kaptátok, ingyen is adjátok!” (Mt 10,8). De itt tulajdonképpen nem is arról van szó egyszerűen, hogy pénz, fizetség nélkül adjuk, hanem hogy ajándékként, érdemeink nélkül, Isten jóvoltából: milyen árat is tudnánk adni érte? „Nem létezik az embernek egyetlen cselekedete sem, amelyet ne előzne meg Isten szabad kezdeményezése” – hangsúlyozta López professzor. „Csak az Istennel való, alapvetően ingyenes, ajándék-kapcsolatban nyer végső értelmet az életünk.”


Ahogy arról már beszámoltunk, a programok mellett a találkozó hangsúlyos részét képezik a kiállítások is. Idén hét nagy kiállítás tekinthető meg, valamint több kisebb, amelyek közt egy hazai vonatkozású tárlat is szerepel: Magyarország és Itália: közös történelmünk tanúi.

„Látható tanúi vannak az évezredes kapcsolatoknak, de nemcsak a múltra igaz ez, hanem a jelenben is így van, intézmények közötti együttműködések és személyek közötti barátságok formájában” – olvasható az informatív és gazdag kamarakiállítás bevezetőjében. A tárlat, amelyet a magyar Külügyminisztérium készíttetett és Érszegi Márk Aurél kabinetfőnök-helyettes szerkesztett, a goriziai Centro Studium közreműködésével került a Meetingre. Legutóbb 2010-ben volt hasonló kezdeményezésre példa, amikor a Magyarországi Szent István király – a nemzet alapítója és apostola tárlat a Meeting egyik fő kiállításaként szerepelt. A Centro Studium októberben több magyar vonatkozású rendezvényt is szervez, ezek egyike lesz a most látható kiállítás goriziai bemutatása. Ezenkívül sor kerül majd egy konferenciára, valamint budapesti kulturális tanulmányútra is.

Érdemes megjegyeznünk, hogy a 2005-ös Rimini Meeting egyik tárlatának, a velencei Szent Márk-katedrális mozaikjairól szóló kiállításnak a magyar nyelvű változata (amelyet Domokos György professzor és pázmányos diákjai készítettek) 2014. szeptember 22. és október 22. között Budapesten, a Sophianumban (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának épületében), október 25. és november 25. között pedig Pécsett, az Egyházmegyei Múzeumban tekinthető majd meg.


Csütörtök este a „Máté, Isten könyvelője – Az ember, aki nem számolt azzal, hogy ő írja meg az első evangéliumot” című egyszemélyes színpadi művet mutatták be. A nézők az apostol elmesélése alapján titkos nézői lehettek az eseményeknek, amelyek magával ragadták Jézust és a Tizenkettőt.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria