„Mit jelent?” címmel szabadegyetemi konferenciasorozat indult Pécsett

Hazai – 2015. október 1., csütörtök | 18:18

A hit jelentésének értelmezésével kezdődött meg szeptember 30-án a Pécsi Egyházmegye új szabadegyetemi konferenciasorozata a Magtár Látogatóközpontban. Havonta egy alkalommal tartanak előadásokat egy, a keresztény egyház számára is meghatározó témáról, amelyet három előadó fejt ki.

Az első beszélgetés résztvevői Udvardy György megyéspüspök, Heidl György, a Pécsi Egyházmegye Keresztény Örökség Kutatóintézetének igazgatója, valamint Bagyinszki Ágoston ferences szerzetes, teológiatanár voltak.

Bagyinszki Ágoston ferences szerzetes vallásfilozófiai szemszögből közelítette meg a témakört. „A vallásos ember valamilyen módon titokzatos dialógusban éli az életét, egy olyan kapcsolat erőterében, amely kapcsolat lépésről lépésre az egész világunk színgazdagságát adja. Aki hit nélkül szerzi meg ugyanezeket a tapasztalatait a hétköznapoknak, az az ember hajlamos lesz monologizálni” – mondta a szerzetes.

Udvardy György megyéspüspök szerint a hit a hétköznapokban azon cselekedeteket jelenti, amelyek a szeretet és remény felé irányítanak. „A hit jelenti a megismerést. Kapcsolatot jelent számomra, rendet, valamiféle bizonyosságot: egy biztos fogódzópontot, amely valójában a reményre irányul. Jelenti a mindennapok döntését is, hogy hitből szeretnék döntéseket hozni – akkor is, ha kedves, akkor is, ha nem – mert az igazsághoz szeretnék ragaszkodni, és hiszem, hogy a hitből hozott döntések a szeretet cselekedeteit segítik elő” – fogalmazott a főpásztor.

A hit fogalma állandó kihívást jelent – mondta Heidl György, aki könyvet is írt erről a témáról. A Pécsi Egyházmegye Keresztény Örökség Kutatóintézetének igazgatója szerint éppen ezért kell mindig aktualizálni ezt és az ehhez hasonló fogalmakat.

„Az előadás-sorozat során szeretnénk olyan meghatározó fogalmakat megvilágítani különböző szempontok szerint, amelyek nemcsak a kereszténység alapfogalmai, hanem mindannyiunk számára fontosak. Minden alkalommal három nézőpontot mutatunk meg” – mondta Heidl György.

A négy hónapos előadás-sorozat következő alkalmai a remény, a szeretet és az irgalmasság értelmét igyekeznek majd megvilágítani. Az ingyenes sorozat következő témája a remény fogalma lesz, amelyet október 21-én vizsgál majd Udvardy György pécsi megyéspüspök, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, valamint Bodó Márta teológus.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria