Tizedszer rendezték meg a katolikus könyvnapokat Székesfehérváron

Hazai – 2016. május 28., szombat | 12:00

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a 10. Katolikus Könyvnapok rendezvénye Székesfehérváron május 26-án. A budapesti Szent István Könyvhéthez kapcsolódó rendezvényt Spányi Antal megyéspüspök nyitotta meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Nemcsak a templomokban beszélünk az irgalmasságról, vagy nyitjuk meg az irgalmasság kapuit, hanem szeretnénk, ha az emberek az élet minden színterén felfedeznék, hogy Isten irgalmas és igazságos. Azok a könyvek, amelyek igaz tartalommal ajándékoznak meg bennünket, ilyen örök érvényű igazságokra tanítanak meg minket” – hangsúlyozta a főpásztor.

Az Irgalmasság és a könyvek volt a mottója az idei rendezvénynek, amelyről Jakubek Tiborné, a művelődési ház igazgatónője elmondta, immár tizedik alkalommal térnek vissza hűségesen a meghívott kiadók Fehérvárra, mert a könyvnapok évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a színes kulturális programok mellett író-olvasó találkozók is várják az érdeklődőket.

A katolikus könyvek seregszemléjén természetesen a kiadók vezetőivel is találkozhattak az érdeklődők. Az Etalon, a Don Bosco, az Agape kiadók mellett állandó résztvevője az eseménynek a Szent István Társulat is. Vas László kereskedelmi vezető a legkeresettebb könyvek közé sorolta idén, az irgalmasság évében az Áraszd ránk irgalmadat! című kiadványt, amely összegyűjti az irgalmasságról szóló gondolatokat, imádságokat a legismertebb szentektől, boldogoktól, vagy közismert személyektől. A másik aktualitást az idei budapesti Szent István Könyvhét Stephanus-díjasainak könyvei jelentik: A fatimai jelenések, a Szent Grál, Jézus élete, az ereklyék és XII. Piusz után a stigmatizáció jelenségével foglalkozó Michael Hesemann német egyháztörténész műve és Kocsis Imre teológus professzornak Lukács evangéliumát feldolgozó bibliakommentárja.

A Szent Gellért Kiadó is több érdekes, aktuális könyvújdonsággal érkezett a programra. „Prohászka Ottokár Elmélkedések az evangéliumról könyvének egykori díszkiadványának reprintjét visszahoztuk a fehérváriaknak – mondta el Nagy Alexandra –, de már természetesen a 21. század emberének szólva, Prohászka ugyanis nagyon sok nyelven beszélt.” A könyvben nagyon sok latin, német, olasz és francia szófordulat van, amelyet lefordíttattunk. Így ezek a csodálatos gyöngyszemek, a napi elmélkedések, olvashatóak lettek mindenki számára. Az igazgatónő kiemelte még a Kránitz Mihály által szerkesztett és kommentált, Isten szeretete kiárad a szívünkbe című könyvet, amelyben Ferenc pápa minden napra tartogat valamilyen lelki-szellemi táplálékot az őt hallgatók és olvasók számára. Akár a legrövidebb üzenet vagy egy nagyobb beszéd formájában milliókhoz jutnak el gondolatai Istenről, az emberről, Jézus tanításáról és annak mai megvalósításáról – egyszóval az evangélium öröméről.

Modern társadalmunkban a Szentatya által meghirdetett jubileumi évben nagy jelentőséggel bír az irgalmasság „újrafelfedezése”, az Isten irgalmasságával kapcsolatos általános ismeretek terjesztése, népszerűsítése és aktualizálása. A megnyitó után Janka Ferenc görögkatolikus pap, filozófus, főiskolai tanár tartott előadást a könyvek és az irgalmasság művészete témájában. Az előadó a művészet és a könyvek kapcsolatát elemezve eljutott Istenhez mint az irgalmasság művészéhez, mert állítása szerint az irgalmasság művészet, és a művészet irgalmasság. „Az irgalmasság azért művészet, mert az igazi irgalmasságban benne van a tökéletes tudás és a végtelen szeretet. A valódi irgalmasság ismeri azt, akit szeret, és szereti azt, akit ismer. A művészet pedig azért irgalmasság, mert ingyenes és bőkezű ajándékozása az igaz, a jó, a szép és a szent természetfeletti ragyogásának” – fogalmazott az előadó.

Az érdeklődőket a hagyományos programok mellett már az első napon is várták kísérőprogramok. Versmondók is színesítették a rendezvényt: közreműködtek a IV. Egyházmegyei Ki mit tud? kiemelkedő tehetségei, Kristóf Ágnes és Joó Rebeka. Emellett zenei előadás is szórakoztatta a könyvnapok résztvevőit: a Hungarikum Együttes lépett fel, amelyet a hagyomány és modernség együtt jellemez. Repertoárjukon népdalfeldolgozások, zsoltárok, versmegzenésítések és saját dalok szerepeltek. 

A könyvnapok pogramjában szerepelt még filmvetítés, a Széchenyi-emlékek nyomában Európában kiállítás, és két előadás, amelyek jeles magyarok európai emlékeiről szóltak.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria