2015 a szegények éve lesz a Fülöp-szigeteken

Kitekintő – 2014. december 17., szerda | 11:30

2015 a szegények éve lesz a Fülöp-szigeteki katolikus egyházban. „A keresztre feszített Jézus veletek van, de a kereszt üzenete a feltámadás üzenete is” – fogalmazták meg az ország püspökei a tematikus év kihirdetésekor. A Fides hírügynökség beszámolóját olvashatják.

Socrates B. Villegas érsek, a Fülöp-szigeteki püspöki konferencia elnöke a testület által megfogalmazott üzenetben jelentette be a tematikus évet.

Az érsek e szavakkal fordult az ország szegényeihez: „A keresztre feszített Jézus veletek van. Krisztus mezítelensége, védtelensége, kiszolgáltatottsága arra bátorít, hogy hozzá kiáltsunk, hogy a szemébe nézzünk. A kereszt üzenete a feltámadás üzenete is.”

A püspökök ezt üzenik a szegények évében: „Jöjjetek Jézushoz, ő megerősít benneteket!”

A szegények éve azonban a gazdagokat is szólítja: nem élhetnek önző módon, gondolniuk kell a közjóra, kötelességük a szolidaritás. Nekik is Jézusra kell tekinteniük, és meghallani hangját.

A püspöki üzenet azt is hangsúlyozza, hogy a Fülöp-szigeteken a szegénység és a gazdaság kérdésköre szorosan összekapcsolódik a korrupció elleni küzdelemmel. „A közjó érdekében meg kell változtatni a pénzhez való viszonyt társadalmunkban” – üzenik a püspökök.

A főpásztorok végül a papokhoz fordulva azt kérik, éljenek egyszerű életet, ne szakadjanak el a szegényektől.

Fotó: Oid.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria