A 86 éves Angelica, aki énekelni szeretne Ferenc pápának – VIDEÓVAL

Kitekintő – 2014. április 18., péntek | 20:24

Ferenc pápa az idei nagycsütörtököt idősekkel és fogyatékkal élőkkel ünnepelte. A 86 éves Angelica volt a legidősebb a kiválasztott tizenkét ember között. A Rome Reports írását olvashatják.

Fabio de Santis, a Don Gnocchi Alapítvány vezetőjének szavai szerint „Ez itt a szenvedés háza. Olyan hely, ahol az emberi törékenységgel szembesülünk.”

Angelica 86 éves – ő a legidősebb a tizenkét ember között, akiknek nagycsütörtökön Ferenc pápa megmosta a lábát. Most lábadozik a többedik csúnya esés után, amikor eltörte a csípőjét és néhány bordáját.

Angelica arról beszél: „Itt éjjel-nappal gondoskodnak rólunk. Nagyon sokat dolgoznak, mert az itt ápoltak többsége idős ember. De mindig kedvesen és szeretettel fordulnak hozzánk, mindig mosolyognak. Én csak a mosolyok városának hívom ezt a helyet.”


Angelica saját tapasztalatából is tudja, mit jelent a kemény munka és a szenvedés. Férje meghalt, amikor ő 39 éves volt, és sokat dolgozott, hogy el tudja tartani három gyerekét. Eleinte cseléd és dada volt, majd elvégzett egy-két tanfolyamot és titkárnőként helyezkedett el. A Szentatya látogatása a legnagyobb ajándék volt számára, amit csak kaphatott.

„Ahogy errefelé mondani szokták: az út végéhez érkeztem. Ferenc pápa nagyon-nagyon-nagyon jó ember. És ma szeretnék énekelni neki valamit, de nem tudom, megengedik-e majd.
– Mit szeretne énekelni?
– Eléneklem maguknak.”

Az otthonban különféle problémákkal küzdő pácienseket ápolnak: néhányan, mint Angelica is, hamarosan felépülnek, mások egész életre szóló fogyatékkal élnek. Őket választotta ki Ferenc pápa, hogy a nagycsütörtöki szertartáson részt vegyenek.


Fabio de Santis úgy nyilatkozott: „Vannak betegeink, akiket csupán húsz-harminc napig kezelünk, másoknak pedig sajnos egész életükre megpecsételődött a sorsa. Ferenc pápa mindig is a rászorulók és szenvedők mellett állt, valószínűleg ezért esett a választása éppen erre az otthonra.”

A tizenkét kiválasztott beteg közül hárman külföldiek voltak, egyikük muszlim. A legfiatalabb a 16 éves Osvaldinho, aki azért kényszerült tolószékbe, mert apálykor ugrott a tengerbe.

A Santa Maria alla Provvidenza Egészségügyi Központ csendes, nyugodt helyen fekszik, mintegy kilenc mérföldnyire nyugatra a Vatikántól. A Központ a Don Gnocchi Alapítványhoz tartozik, akik több mint hatvan éve foglalkoznak fogyatékkal élőkkel.

Videó: Rome Reports

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria