A bíróságon halt meg az idős nővér, aki nem akarta eladni Katy Perrynek a rendházukat

Kitekintő – 2018. március 14., szerda | 19:15

A 89 éves Catherine Rose Holzman nővér március 8-án esett össze egy Los Angeles-i bíróságon, ahol a Katy Perry popsztárral évek óta folyó per kapcsán kellett megjelennie.

Catherine Rose és Rita Callanan nővérek 

Catherine Rose nővér halálával a szerzetesnővérek négyen maradtak.

A Mária Szeplőtelen Szívéről Nevezett Kongregáció nővérei 2015 óta folytattak elkeseredett küzdelmet az ellen, hogy az énekesnő megvásárolja a rend panorámás Los Angeles-i ingatlanát. A New York Timesnak úgy nyilatkoztak, ha Katy Perry tulajdonába kerül volt rendházuk, az számukra olyan érzés, mintha az Egyháznak tett fogadalmaik megszegésére kényszerítenék őket.

José Gomez Los Angeles-i érsek elismeréssel és hálával nyilatkozott Catherine Rose nővérről, aki hűséggel szolgálta az Egyházat oly sok éven át.

A kongregáció különleges fekvésű Los Angeles-i ingatlana hajdan rendházként működött, majd fájó szívvel döntöttek az eladásáról. Katy Perry 2015-ben tett ajánlatot a Los Angeles-i érsekségnek, miszerint 14 millió dollárért megvásárolná az ingatlant. A megállapodásnak az is része volt az érsekség szerint, hogy Perry felajánl egy csereingatlant, ahova a papi lelkigyakorlatos-ház átköltözhet, amely szintén a nővérek rendházához tartozott.

Az egyházi előírások szerint vatikáni jóváhagyás szükséges a nagy értékű ingatlanok eladásához; a kongregáció és a főegyházmegye között vita alakult ki arról, kinek áll jogában értékesíteni az ingatlant, melyet egy jótevőjük, Daniel J. Donohue adományozott a rendnek 1971-ben.

Catherine Rose Holzman nővér és egyik rendtársa komolyan ellenezte, hogy Katy Perrynek adják el a volt rendházat, mert kifogásaik voltak a popsztár némely dalszövege ellen. A nővérek egy külön tranzakció mellett döntöttek: vatikáni és egyházmegyei jóváhagyás nélkül eladták az ingatlant egy másik vevőnek, Dana Hollister ingatlanfejlesztőnek 44 ezer dollár készpénzért (bruttó 100 ezer dollárért, melynek több mint a fele rögtön elment az átírás költségeire), és egy ígéretért, mely szerint további 15,5 millió dollárt fizet a későbbiekben, erről azonban semmi írásos biztosítékot nem adott a nővéreknek – akik valószínűleg azért tekintettek el ettől, mert jó személyes kapcsolatban álltak az üzletasszonnyal.

Tavaly a bíróság elítélte Hollistert, amiért rosszhiszeműen beleavatkozott a rend és Katy Perry között kötendő üzletbe, és becsapta a nővéreket. Hollistert 15 millió dollár megfizetésére kötelezték, melyet az érsekségnek és Perry cégének kellett átutalnia.

Catherine Rose nővér Dana Hollister csődeljárási tárgyalásán esett össze holtan.

Az érsekség szóvivője, Adrian Marquez Alarcon a Catholic News Agency hírügynökségnek úgy nyilatkozott, bár Catherine Holzman nővér és Rita Callanan nővér hevesen ellenezték a popsztárral kötendő adásvételt, a két nővér nem vett részt az ingatlan körüli vitában és pereskedésben.

A szóvivő szavai szerint az érsekség és Katy Perry lépett fel törvényi úton 2015-ben, hogy megvédjék a nővéreket a Dana Hollisterrel kötött törvénytelen és érvénytelen adásvételtől. Decemberben a Vatikán legfelső bírósága, az Apostoli Szignatúra is megerősítette, hogy az üresen álló ingatlan törvényes tulajdonosa a főegyházmegye.

Adrian M. Alarcon szóvivő elmondta, az érsekség ígéretet tett rá, akárhogy is alakul az ingatlan sorsa, gondoskodnak a Mária Szeplőtelen Szíve nővérekről.
A főegyházmegye és Hollister közötti eljárást átmenetileg szüneteltik Catherine Rose nővér halálára való tekintettel.

Forrás és fotó: Catholic News Agency; The New York Times

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria