A Boko Haram szabadon engedett huszonegy elrabolt diáklányt Nigériában

Kitekintő – 2016. október 19., szerda | 19:25

A lányokat 2014-ben rabolták el Chibok városából az iszlám szélsőségesek; a 276 elhurcolt kamaszlány közül október 13-án huszonegyet engedtek haza szüleikhez a kormány és a szélsőségesek közötti megegyezésnek köszönhetően.

Muhammadu Buhari nigériai elnök szóvivője, Garba Shehu megerősítette, hogy a huszonegy lány szabadon bocsátása hátterében a kormány és az iszlamista milicisták közötti megállapodás áll; a Reuters szerint a Vöröskereszt és a svájci kormány is szerepet játszott a megegyezésben. A BBC információi szerint fogságba esett szélsőségeseket engedtek el az iskolás lányokért cserébe, ezt azonban a nigériai kormány tagadta.

A 276 (más források szerint 220), többségében keresztény lányt, akik most nagyjából 16-18 évesek, 2014-ben chiboki iskolájukból rabolták el; az eset az egész világon nagy felháborodást váltott ki. Azóta 58-an szabadultak ki, és tárgyalások folynak további 83 lány szabadon bocsátásáról.

A segélyszervezetek felhívták rá a figyelmet, hogy a most hazatért fiatal lányoknak átfogó segítségre van szükségük az átélt traumák miatt, beleértve a pszichológiai és az orvosi támogatást is. A még fogságban lévő lányok egy része állítólag nem akar hazatérni, mert félnek tőle, hogy otthon megbélyegzés és kirekesztés  fogadná őket.

Doune Porter, az UNICEF nigériai szervezetének sajtósa arról beszélt a Vatikáni Rádió angol nyelvi szerkesztőségének adott interjúban, hogy a huszonegy chiboki diáklány kiszabadítása csupán a jéghegy csúcsa: többezer nő és kislány van a Boko Haram fogságában, kitéve az erőszak változatos formáinak.

A Boko Haram iszlamista csoportot, mely már nevével is kifejezi, hogy elítéli a nyugati oktatást (nevének jelentése hausza nyelven: „tilos a nyugati nevelés” – a szerk.), az egyik legkegyetlenebb terrorszervezetnek tartják. A kamaszlányok elrablása óta több videoüzenetet tettek közzé, ezek némelyikében azt állították, a lányok áttértek az iszlámra, és azzal fenyegetőztek, hogy házasságra és rabszolgaságra kényszerítik őket. Szintén a Boko Haramhoz köthetők öngyilkos merényletek, melyeket gyermekekkel végeztettek el. A Nigéria északkeleti részén fekvő Borno államban a Boko Haram tízezreket gyilkolt meg, és mintegy kétmillió ember kényszerült miattuk otthona elhagyására.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria