A bűnbocsánat ünnepe Assisiben – legyünk az irgalmasság misszionáriusai

Megszentelt élet – 2015. július 30., csütörtök | 18:30

Július 29-én kezdődött Assisiben a triduum, amely megelőzi a bűnbocsánat ünnepét. Ezekben a napokban hívők ezrei zarándokolnak a Porciunkula-kápolnába, hogy teljes búcsút nyerjenek. A Vatikáni Rádió olasz szerkesztőségének híradását olvashatják.

A Porciunkula-kápolnát Szent Ferenc tette az isteni irgalmasság egyik szentélyévé. Michael Perry testvér, a ferences rend miniszter generálisa a Vatikáni Rádiónak elmagyarázta, miért volt szükség Szent Ferenc idejében arra, hogy teljes búcsút lehessen nyerni.

A világban háborúk dúltak –Németország és Franciaország egymással harcolt, a Szentföldön a keresztények és a muzulmánok csaptak össze a keresztes háborúkban, belső konfliktusok dúltak a társadalomban, az egyházban. 

Ferencnek 1216-ban látomása volt: miközben a Porciunkulában imádkozott, erős fény vette körül, látta az oltár fölött Krisztust, jobbján Máriával és az angyalokkal, akik megkérdezték tőle, mit kér a lelkek üdvössége érdekében. Ferenc késlekedés nélkül válaszolt: „Mivel nyomorult bűnös vagyok, nagylelkű bocsánatodat kérem.” Assisi Szent Ferenc ezt követően kérte III. Honoriusz pápától, hogy megtarthassák a bűnbocsánat ünnepét. 

Azt hiszem, az ünnep azt a vágyat fejezi ki, hogy az ember megkapja a szabadulás kegyelmét, lelki és kapcsolati szinten, hogy – megszabadulva múltja és emberi korlátai szolgaságából – beléphessen Isten gyermekeinek országába. Azt hiszem, az ember ezzel egy kicsit áldássá, az irgalmasság hordozójává válik az egész emberiség és az egész teremtett világ felé – magyarázta a bűnbocsánat ünnepének jelentését a generális.

Michael Perry elmondta, szerte a világon azt tapasztalják a ferencesek, hogy egyre többen szeretnének gyónni, bűnbocsánatot nyerni, áldást kapni az életükre. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta a generális, hogy fontos felnőtt kereszténnyé válni, érett ember módjára járulni a szentgyónáshoz. Az egyháznak olyan keresztényeket kell nevelnie, akik nemcsak a bűneik listáját sorolják felszínesen, hanem igyekeznek megtalálni bűneik gyökereit. Fontos, hogy az egyház megmutassa: a bűnbánat szentsége valódi szabadulás, megtérés, kiengesztelődés, öröm. Fontos az is, hogy a keresztények megértsék, amit Ferenc pápa kért a szentév meghirdetésekor: a gyónást követően cselekedjenek, teremjék meg a szeretet és az igazságosság gyümölcseit a mai világ számára.

Az irgalmasság szentéve kapcsán a ferences generális elmondta, hogy életünk egész ideje az irgalmasság ideje. Ahogyan Ferenc pápa is hangsúlyozta, ez az idő nem korlátozódik a szentévre, amelynek igazi értelme éppen abban rejlik, hogy olyan emberek legyünk, akik megélik Isten irgalmasságát és megosztják mindenkivel, akivel találkoznak, kiterjesztik az irgalmasságot az egész világra.

Az irgalmasság misszionáriusának lenni azt jelenti, elmélyítjük életünkben annak megtapasztalását, hogy Isten szeret, befogad, átölel minket, ahogyan a tékozló fiúval tette. Ezután pedig konkrét jelek lehetünk a mai világban, amelynek oly nagy szüksége van az irgalmasságra és a kiengesztelődésre – zárta gondolatait a ferences rendfőnök.

Fotó: Ofm.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria